Megaprojekt ropovodu na Slovensku stopli, stavať ho definitívne nebudú

Rakúska ropná spoločnosť OMV a slovenský Transpetrol definitívne zastavili dlhodobý projekt ropovodu medzi mestami Schwechat a Bratislava.

12.02.2024 12:20
Ropa Foto:
debata (7)

V záujme dlhodobého zabezpečenia dodávok ropy do Rakúska plánovala OMV výstavbu ropovodu už v roku 2003, teraz však bol projekt zrušený kvôli prechodu na novú energetiku a kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. S odvolaním sa na dolnorakúsku obchodnú tlačovú službu to dnes uviedla agentúra APA.

Pôvodný plán počítal s tým, že 62 kilometrov dlhý ropovod napojí Rakúsko priamo na ropovod Družba. V Schwechate má spoločnosť OMV rafinériu, ktorá patrí medzi najväčšie v Európe. Teraz je táto rafinéria zásobovaná prostredníctvom ropovodu Adria, ktorý vedie od pobrežia Jadranského mora v Chorvátsku, a ropovodu TAL z talianskeho Terstu.

Konštrukta-Defence Čítajte viac Slovenská pomoc Ukrajine patrí medzi najštedrejšie na svete. Pozrite si kompletný rebríček krajín

Vzhľadom na to, že Rakúsko od februára 2023 žiadnu ropu z Ruska už nedováža, stal sa nový ropovod zbytočným, uviedlo rakúske ministerstvo pre ochranu klímy. Spoločnosť OMV sa navyše už v marci 2022 rozhodla, že v projekte už nebude pokračovať.

Realizáciu projektu v minulosti oneskorili tiež nejasnosti ohľadom vlastníckej štruktúry spoločnosti Transpetrol. Niekdajšia ruská energetická skupina Jukos dlhú dobu v Transpetrole držala podiel 49 percent a Slovensko mohlo tieto akcie prevziať až v roku 2009. Trasa plynovodu bola navyše na Slovensku kontroverzná, pretože plynovod by viedol cez jednu z najväčších slovenských nádrží s pitnou vodou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #ropa #Slovensko