Aké budú ceny benzínu a nafty? Analytici nemajú pre vodičov zlé správy

Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach môžu veľmi mierne zdražieť. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, vzhľadom k ostatnému odrazu na trhu s ropou a ropnými derivátmi pri určitom odraze rafinačných marží možno predpokladať limitované nevýrazné zdraženie cien palív u nás. „Benzín aj nafta by nemali zásadne presiahnuť métu 1 euro a 55 centov v najbližšom čase,“ dodal Pánis.

21.01.2024 15:12
benzín, nafta, pohonné látky, benzínová pumpa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Analytik 365.bank Tomáš Boháček sa domnieva, že ceny ropy a veľkoobchodných cien benzínu a nafty majú vybalansované faktory pre rast i pokles. „Pre domáce ceny pohonných hmôt stále vnímame ako základný scenár osciláciu cien okolo súčasných úrovní. Aktuálne by cena nafty mohla stúpnuť, aby sa tak vyrovnala s veľkoobchodnými cenami, ale zmena určite nebude markantná,“ dodal Boháček.

muž, dôchodca, senior, telefón, mobil, usmievajúci sa dôchodca Čítajte viac Štát porovnal cenu operátorov. Pozrite si, ktorý ponúka najlepšie ceny

Ceny benzínu na Slovensku podľa údajov Štatistického úradu v druhom týždni tohto roka medzitýždenne klesli po troch týždňoch rastu, keď sa v priemere ceny natural 95 oktánového benzínu pohybovali na 1,527 eura za liter a 98-oktánového benzín za 1,744 eura za liter. Cena nafty sa znížila na najnižšie úrovne za posledný polrok a liter sa tak tankoval približne za 1,485 eura.

Ropa si v ostatnom obchodnom týždni pripísala skromné zisky, keď benchmark WTI narástol o 1,3 percenta a končil tesne pod 74 americkými dolármi a zmes Brent sa posunula nahor o 0,4 percenta a zatvárala mierne pod 79 dolármi. Komodita sa tak priblížila na hornú hranicu pomerne úzkeho obchodného pásma, v ktorom sa nachádza od prelomu rokov. V prípade WTI je tvorené úrovňami medzi 70 a 74 dolármi a v prípade Brentu métami 76 a 79 dolárov.

Medzi obchodníkmi v minulom týždni podľa Pánisa mierne prevládali prorastové faktory. Išlo najmä o obavy z naďalej zvýšenej geopolitickej nervozity na Blízkom východe. K narušenej bezpečnostnej situácii v Červenom mori, kde pokračovali útoky húsijských rebelov na obchodné lode Západu a ataky americkej a britskej armády na týchto bojovníkov v Jemene, sa pridalo napätie medzi Iránom a Pakistanom. Obe krajiny podnikali letecké útoky na ciele na opačných stranách hraníc.

„Rast cien ropy však bol napriek tomu relatívne obmedzený, keďže k reálnemu obmedzeniu dodávok ropy na svetové trhy neprichádza a ostávajú bohato zásobené. Určitým plusom pre komoditu bolo aj zlepšenie výhľadu rastu dopytu po nej podľa najnovšej prognózy Medzinárodnej energetickej agentúry, čoho podstatná časť už bola zrejme započítaná v cenách. Okrem toho ropu držali na vyšších úrovniach výpadky ťažby v Líbyi a v Severnej Dakote,“ doplnil Pánis.

Ceny elektrickej energie pre nabíjanie elektromobilov, boli podľa vykazovaných úrovní ŠÚ v druhom týždni roka nezmenené, a cena za 1 kWh AC, DC a Ultra ostala pri úrovni 0,41 eura, 0,55 eura a 0,69 eura. „Cena elektrickej energie na pre nás benchmarkovej burze v Prahe sa medzitýždenne znížila o 7 % na 83 eur za megawatthodinu a v dohľadnom čase očakávame ešte jej mierny pokles, ktorý v medziročnom porovnaní už aktuálne dosahuje viac ako 50 %. Tento vývoj by mal znížiť aj ceny nabíjania elektromobilov, keďže ale koncové cenové vplyvy sú oneskorené, pokles očakávame do 2 týždňov,“ uzavrel Boháček.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #pumpa