Z ruských prístavov sa opäť rozbehol vývoz nafty. V niektorých krajinách Kremeľ nahrádza Američanov

Vývoz nafty z ruských prístavov v novembri 2023 vzrástol o 8,5 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom na približne 2,8 milióna ton po zrušení zákazu vývozu a zvýšení produkcie. Ukázali to v pondelok údaje obchodníkov a spoločnosti LSEG. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

04.12.2023 14:13
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (5)

Rusko od 21. septembra dočasne zakázalo vývoz nafty pre jej nedostatok na domácom trhu. Embargo bolo čiastočne zrušené 9. októbra, pričom Rusko obnovilo vývoz nafty s ultranízkym obsahom síry (ULSD) a 22. novembra zrušilo aj zákaz vývozu tzv. letnej nafty.

Vladimir Putin Čítajte viac Putinova odveta za sankcie. Zmocňuje sa ďalších pobočiek zahraničných firiem

A zároveň, v prvých troch novembrových týždňoch vzrástla produkcia nafty v ruských rafinériách takmer o 11 % oproti priemernej októbrovej úrovni na 238.120 ton za deň.

Ruské dodávky ULSD do Brazílie dosiahli v novembri rekordné maximum, ukázali údaje obchodníkov a LSEG, podľa ktorých ruská nafta nahradila v Brazílii veľké množstvo dodávok z USA.

Rusko presmerovalo svoje dodávky nafty do Brazílie, Turecka, afrických a ázijských krajín po tom, ako vo februári tohto roku vstúpilo do platnosti úplné embargo Európskej únie na ruské ropné produkty.

Podľa údajov LSEG o preprave v novembri 2023 bolo v ruských prístavoch, najmä v pobaltskom prístave Primorsk, naložených najmenej 930.000 ton nafty, ktorá teraz smeruje do Brazílie. Väčšina týchto nákladov dorazí do brazílskych prístavov v decembri.

Medzi januárom a novembrom zásielky ULSD z ruských prístavov do Brazílie dosiahli celkovo 5,8 milióna metrických ton, zatiaľ čo dodávky nafty z USA klesli na 2,25 milióna metrických ton z 5,9 milióna ton za prvých 11 mesiacov roku 2022.

Námorný vývoz ruskej nafty do Turecka vzrástol v novembri medzimesačne o 16 % na 750.000 metric­kých ton.

Minulý mesiac smerovalo približne 550.000 metrických ton nafty z ruských prístavov do afrických krajín vrátane Líbye, Toga, Ghany, Senegalu a Pobrežia Slonoviny, ukázali údaje LSEG.

Ďalších 155.000 metrických ton nafty z Ruska bolo v novembri určených na prečerpanie z lode na loď neďaleko gréckeho prístavu Kalamata. Konečná destinácia pre tento náklad ešte nie je známa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #Rusko #Vladimir Putin