Zo sankcií Západu si Rusi nič nerobia. Predávajú ropu drahšie ako sú cenové stropy

Cenové stropy na ruskú ropu, zavedené krajinami G7, príliš nefungujú. V minulom mesiaci vyviezlo Rusko ropu za vyššie ceny. Informovala o tom agentúra Bloomberg, odvolala sa na štúdiu Kyjevskej ekonomickej školy.

17.11.2023 10:25
debata (212)

V štúdii sa píše, že až 99 percent ropy, ktorú Rusku prepravuje po mori, sa rozpredalo za ceny vyššie ako je strop 60 dolárov za barel, ktorý zaviedli krajiny G7. Cena ropy, vyvážaná z hlavných ruských prístavov, v priemere dosiahla cenu 79,40 dolára za barel, uvádza Kyjevská ekonomická škola.

Ukrajinský námorný dron zaútočil na ruský tanker (august 2023)
Video

Európska únia hľadá cestu, čo s tým spraviť. Mohla poveriť Dánsko, aby vo svojich vodách vykonávalo inšpekcie tankerov prevážajúcich ruskú ropu a prípadne ich blokovalo. Podľa troch nemenovaných zdrojov denníka Financial Times (FT) sa o tom teraz vedie debata v Bruseli. Podľa denníka ide o ďalšiu snahu, ako obmedziť ruskú ropu na západných trhoch. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v stredu zdôraznila, že všetky plavidlá, vrátane ruských, majú právo na voľné preplávanie Baltským morom.

Gazprom Čítajte viac Blíži sa zima a Gazprom začal znižovať dodávky plynu do Európy

Dánsko by konkrétne mohlo kontrolovať plavidlá v dánskych úžinách bez západného poistenia. Stalo by sa tak na základe zákonov, ktoré umožňujú inšpekcie plavidiel, ak panuje podozrenie, že by mohli predstavovať hrozbu pre životné prostredie. Cez dánske úžiny sa plaví ruská ropa vyvážaná cez Baltské more na svetové trhy, ktorá predstavuje približne 60 percent celkového vývozu ruskej ropy po mori.

Ukrajinské špeciálne jednotky už o Krym bojujú s Rusmi
Video
Krym je Ukrajina. Ukrajinská vojenská spravodajská služba zverejnila video z výcviku, ale aj zo samotných akcií špeciálnych síl na území dočasne okupovaného Krymu. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Moskva si v poslednom čase našla spôsoby, ako obchádzať cenový strop na ruskú ropu prepravovanú po mori. Maximálnu cenu 60 dolárov za barel tejto ropy vlani v decembri v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zaviedli EÚ, Austrália a skupina vyspelých krajín G7.

Západné poisťovacie spoločnosti by mali poskytovať poistenie len prepravcom, ktorí cenový strop dodržiavajú. Panuje ale podozrenie, že čoraz viac tankerov prevážajúcich ruskú ropu má sfalšované finančné záznamy alebo sa plaví bez potrebného západného poistenia. Západní predstavitelia podľa denníka Financial Times pripúšťajú, že minulý mesiac sa pod 60 dolárov nepredal „takmer žiadny“ barel ruskej ropy prepravovanej po mori.

Sevastopol, vojna, Ukrajina Čítajte viac Ruská ropa vzdoruje západným sankciám. Tieňová flotila tankerov tlačí cenu vyššie

Hovorkyňa ruskej diplomacie Zacharovová v stredu vyhlásila, že aj ruské lode majú právo na voľné preplávanie Baltským morom a že akýkoľvek pokus o porušenie medzinárodného práva ohľadom voľného pohybu lodnej prepravy je nebezpečný. „Pripomínam, že všetky lode, vrátane ruských, majú právo voľného preplutia baltskými úžinami,“ povedala hovorkyňa podľa agentúry Reuters novinárom.

„Akékoľvek kroky, ktoré sú s tým v rozpore, porušujú medzinárodné právo,“ povedala Zacharovová. „A vy viete, aké nebezpečné to je,“ dodala hovorkyňa.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #sankcie #vojna na Ukrajine