Ruská ropa vzdoruje západným sankciám. Tieňová flotila tankerov tlačí cenu vyššie

Ruská ropa pokračuje v raste a vzdoruje cenovému stropu, ktorý zaviedla skupina G7 (sedem najvyspelejších ekonomík sveta) a jej spojenci. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

30.09.2023 12:11
Sevastopol, vojna, Ukrajina Foto:
Ruská čiernomorská flotila v Sevastopole na okupovanom Kryme.
debata (2)

Podľa údajov spoločnosti Argus Media sa ceny ropy, ktorú Rusko vyváža zo západných prístavov, v uplynulých dňoch zvýšili, pričom cena ropy Ural v baltskom prístave Primorsk dosiahla 85,35 USD (približne 81 eur) za barel (159 litrov) a v čiernomorskom prístave Novorossijsk 86 USD za barel.

Západ zaviedol cenový strop na ruskú ropu na úrovni 60 USD za barel, aby obmedzil príjmy Moskvy z predaja komodity na financovanie vojny na Ukrajine a zároveň zachoval toky ruskej ropy na svetové trhy.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Ako Rusi obchádzajú sankcie. Tankery s ropou sa prekladajú, toto sa onedlho zrejme skončí

Predstavitelia G7 zatiaľ nemajú v úmysle prehodnotiť strop aj napriek tomu, že spotové ceny prudko vzrástli a prekročili stanovený limit.

Po ruskej invázii na Ukrajinu a zavedení sankcií sa ceny ruskej ropy prudko prepadli. Prispeli k tomu aj výrazné zľavy v porovnaní s globálnymi trhmi, ktoré Moskva ponúkla, aby získala nových kupcov. V istom momente bola ruská ropa o vyše 30 USD lacnejšia ako referenčná cena ropnej zmesi Brent. Ale v uplynulých pár mesiacoch sa cena ruskej ropy začala zvyšovať. Čiastočne preto, že krajina spoločne so Saudskou Arábiou znížila ťažbu a dodávky na svetové trhy.

Potom, ako cena ropy Ural, ktorá sa vyváža z ruských západných prístavov, prvýkrát v polovici júla prekonala cenový strop, americkí predstavitelia uviedli, že táto politika stále pomáha odkláňať príjmy z bojových polí na Ukrajine. Rusko vytvorilo totiž flotilu tieňových tankerov, kam nasmerovalo financie, ktoré mohli ísť na armádu.

Stúpajúce ceny ropy sú však znakom toho, že akékoľvek výhody plynúce zo stropu sa zmenšujú, najmä vzhľadom na pokračujúcu účasť európskych poisťovateľov a vlastníkov lodí na vývoze ruskej ropy.

Na to, aby sa európski poskytovatelia služieb vyhli sankciám, musia sa zaviazať, že náklad bol zakúpený za menej ako 60 USD za barel. Ale len zriedka sa im podarí mať skutočný prehľad o hodnote zásielky, mnohí tak pokračujú v obchodovaní s ruskou ropu napriek jej súčasným cenovým hladinám.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #sankcie