Elektráreň Gabčíkovo má obrovské problémy, varuje Taraba. Turbíny sú po životnosti 15 rokov

Energetická perla na Dunaji má problémy. Osem turbín vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo je 15 rokov po životnosti. Nákup nových turbín bude stáť vyše 200 miliónov eur. Navyše ich výmena a spustenie môžu trvať až niekoľko rokov.

09.11.2023 14:00 , aktualizované: 17:20
debata (66)
Taraba: Osem turbín elektrárni Gabčíkovo je po životnosti 15 rokov
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa neho je problém s vodnou elektrárňou premiérska téma, preto o nej informoval aj predsedu vlády Roberta Fica. Ten navštívil rezort životného prostredia, kde ho Taraba informoval o aktuálnych aktivitách rezortu a prioritách na najbližšie obdobie.

Oboznámil ho tiež s prioritami programového vyhlásenia vlády v environmentálnej oblasti. Ide predovšetkým o zachovanie výroby elektrickej energie z Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Upozornil, že ešte pred pár rokmi by výmena turbín stala 80 miliónov eur, teraz sa cena pohybuje na úrovni až 230 miliónov eur.

Erik Tomáš 13. dôchodok BAX Čítajte viac Katastrofálne následky. Tri mimovládky opisujú, čo nastane, ak im vláda siahne na príjmy

„Na Slovensku máme obrovský problém, ktorý je zanedbaný,“ povedal na tlačovej konferencii minister životného prostredia Tomáš Taraba. Ako priblížil, osem turbín, čo sú tam, ktorých životnosť bola projektovaná na 75-tisíc motohodín, dnes má rozmedzie 95-tisíc až 130-tisíc motohodín. „To znamená, že tie turbíny sú 15 rokov po životnosti,“ dodal.

Premiérska téma

Jednou z top priorít rezortu životného prostredia bude zabezpečiť, aby Slovensko dokázalo pokračovať vo výrobe elektriny v Gabčíkove. Osem turbín elektrárne na Dunaji dokáže ročne vyrobiť 2,2 TWh elektriny, čo predstavuje okolo sedem až desať percent celkovej spotreby. Objem vyrobenej elektriny kolíše v závislosti od objemu pritečenej vody v danom roku. Vlani Slovensko zasiahli výrazné suchá, prietok Dunaja bol nižší, a to sa podpísalo aj pod objem vyrobenej elektriny vo Vodnom diele Gabčíkovo.

Naliehavosť a nutnosť opravy elektrárne avizoval minister životného prostredia Taraba. Prevádzkovateľom Vodného diela Gabčíkovo je Vodohospodárska výstavba, ktorá spadá pod envirorezort. „Hydroelektráreň na Dunaji má osem turbín, ktorých životnosť uplynula pred pätnástimi rokmi. Stav je taký, že ak by sme zajtra kúpili nové turbíny, tak najbližších päť rokov ešte nebudú fungovať,“ zdôraznil.

Podľa neho podniknú také kroky, aby sa výroba energie z najčistejšieho zdroja zachovala. Odhadol, že výmena turbín bude stáť 230 miliónov eur. Na porovnanie, táto suma by stačila na pokrytie približne dvoch tretín tohtoročných 13. dôchodkov.

Väčšina elektriny je z jadra

Na Slovensku sa väčšina elektriny vyrába z jadra, štvrtina pripadá na obnoviteľné zdroje, zvyšok je z uhlia a plynu. Absolútna dominancia jadrovej energie v našom energetickom mixe znamená, že vyše 60 percent vyrobenej elektriny na Slovensku pochádza z jadrových zariadení v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. Vyplýva to z tohtoročných údajov o slovenskom energetickom mixe za rok 2022. Zverejnila ich akciovka OKTE, ktorá organizuje a vyhodnocuje krátkodobý trh s elektrinou a zabezpečuje zúčtovanie odchýlok na našom území.

Druhý najväčší podiel, teda takmer 25 percent, pripadá na obnoviteľné zdroje. Zvyšok sa vyrába z fosílnych zdrojov, akými sú plynové či uhoľné elektrárne. Spomedzi obnoviteľných zdrojov energie dominujú na Slovensku už tradične vodné elektrárne, ktoré vyrobili takmer 15 percent celkovej vyrobenej elektriny. S výrazným odstupom nasleduje výroba elektriny z biomasy. Výroba elektriny zo slnka sa podieľa len vyše dvomi percentami. Veterné turbíny predstavujú len stotinu percenta vyrobenej elektriny na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #vodná elektráreň