Američania produkujú takmer rekordné objemy ropy. Kľúčový je Texas a ťažba z bridlíc

Produkcia ropy v USA vzrástla takmer na 13 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov) a priblížila sa k rekordnej úrovni z obdobia pred nástupom pandémie nového koronavírusu.

30.09.2023 13:18
Ropa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Výraznou mierou k tomu prispela produkcia v Texase, ktorý je najväčším producentom bridlicovej ropy v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila údaje Federálneho úradu pre energetiku (EIA).

Sevastopol, vojna, Ukrajina Čítajte viac Ruská ropa vzdoruje západným sankciám. Tieňová flotila tankerov tlačí cenu vyššie

Produkcia ropy v Spojených štátoch vzrástla v júli o 0,7 % na 12,99 milióna barelov ropy denne. To je takmer na úrovni rekordného objemu 13 miliónov barelov ropy/deň, ktorý USA zaznamenali v novembri 2019.

Kľúčová bola produkcia v hlavnom ropnom štáte USA, v Texase. Zvýšila sa o 1,3 % na rekordných 5,6 milióna barelov denne. Rástla aj produkcia v štátoch Nové Mexiko a Severná Dakota. V prípade Severnej Dakoty sa produkcia zvýšila o 1,2 % na 1,2 milióna barelov/deň a v prípade Nového Mexika o 0,6 % na 1,8 milióna barelov denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #Texas