Ruská vláda cúvla. Zverejnila nový dekrét, ktorý upravuje vývoz pohonných látok

Ruská vláda mierne upravila pôvodný zákaz vývozu pohonných látok a vyradila z neho lodné palivo, plynový olej a niektoré stredné destiláty. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá zverejnila najnovší dekrét. V prípade kľúčových pohonných látok sa však zákaz nemení.

25.09.2023 14:08
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (8)

Rusko zaviedlo zákaz na export palív koncom minulého týždňa, pričom platí do všetkých krajín s výnimkou Kazachstanu, Kirgizska, Arménska a Bieloruska. Moskva, ktorá tak reagovala na rast cien palív v Rusku, uviedla, že je to dočasný zákaz a jeho cieľom je stabilizácia domáceho trhu.

Milan Kočka - riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Sl Čítajte viac Šéf Toyoty na Slovensku vysvetľuje, prečo až tak neveria iba elektromobilom a kedy dodajú na trh relatívne lacný model

Aj keď vláda uviedla, že zákaz je iba dočasný, nestanovila žiadny dátum na jeho ukončenie. V reakcii na pôvodné rozhodnutie Ruska výrazne vzrástli ceny nafty v Európe, keďže trhy sa začali obávať ďalšieho zhoršenia už aj tak napätej situácie v dodávkach nafty na globálnych trhoch.

Teraz Rusko zákaz zmiernilo. Netýka sa tak najnovšie paliva pre lode ani palív, ktoré na export už akceptovala ruská firma Transnefť.

Odhaduje sa, že pred inváziou Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 ruské rafinérie vyvážali okolo 2,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropných produktov denne. Podľa analytikov ING toto číslo odvtedy kleslo na približne 1 milión barelov denne, čo je dôsledok západných sankcií voči ruskému energetickému sektoru. Rusi sa tak obrátili na iné štáty. K hlavným destináciám ruských palív tak tento rok patria Turecko, Brazília a Saudská Arábia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #Rusko #export