Cena plynu padla za rok o takmer 90 percent. Kam sa až dostane?

Európske veľkoobchodné ceny plynu na konci týždňa klesajú. Dôvodom je odvolanie štrajkov v Austrálii, ktoré by mohli narušiť vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

22.09.2023 11:01
shutterstock 1295259748 Foto:
Preprava ropy a plynu po mori sa pre vojnu na Ukrajine stala pre Európu otázkou prežitia.  
debata (9)

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v piatok po trojdňovom náraste padol až o 6,1 %. Neskôr zmazal časť strát a o 8.09 h SELČ sa obchodoval s mínusom 3,2 % po 37,87 eura za megawatthodinu (MWh). Cena plynu bola na maxime v auguste 2022, kedy dosahovala na TTF burze 292 eur za Mwh. Pokles je tak na úrovni takmer 90 percent.

Dôvodom poklesu európskych cien plynu bolo, že koncern Chevron sa v Austrálii dohodol s odborármi na ukončení štrajkov vo veľkých exportných závodoch, ktoré viac ako mesiac otriasali trhom. Zamestnanci Chevronu v závodoch na LNG prijali navrhovanú dohodu týkajúcu sa miezd, ktorú predložil pracovný regulačný orgán krajiny, a podľa odborov pozastavia protestné akcie.

Dovhun Čítajte viac Vláda rozhodla o lacnej elektrine pre všetkých. Bazény si budú ohrievať aj bohaté domácnosti

Ďalším faktorom bol nárast exportu z Nórska, ktoré je najväčším európskym vývozcom plynu. Krajina po dlhších výpadkoch spôsobených údržbou naďalej zvyšuje produkciu.

Aj keď spotreba plynu v Európe zostáva slabá a zásobníky v regióne sú naplnené asi na 94 %, čo je oveľa viac, ako bývalo obvyklé v tomto období roka, trh zostáva napätý a stále mimoriadne citlivý na negatívne správy. Ceny môže zvýšiť množstvo rizík ohrozujúcich dodávky, od výpadkov v USA až po potenciálne narušenie tokov síce už relatívne malého objemu plynu, ktoré Rusko ešte stále vyváža plynovodmi.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn