Vláda našla spôsob, ako šetriť. Dodávateľom energií plánuje znížiť kompenzácie

Kompenzácie štátu pre dodávateľov energií by sa mali znížiť. Vyplýva to z nariadenia o stanovení maximálnej ceny pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov, ktoré v stredu schválila vláda.

13.09.2023 10:44
Ľudovít Ódor Foto: ,
Predseda vlády Ľudovít Ódor.
debata

Štát doteraz kompenzoval dodávateľom rozdiel medzi zastropovanou cenou energií pre regulovaných odberateľov a cenou stanovenou Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Nariadenie mení spôsob výpočtu tak, že viac zohľadňuje aktuálne nižšie ceny energií na trhoch.

„Predloženým návrhom nariadenia sa zvyšuje efektívnosť vynakladania prostriedkov zo štátneho rozpočtu na kompenzácie,“ uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe k schválenému nariadeniu.

žena, muž, obývačka, účty Čítajte viac Zdražovanie energií? Ešte to len príde, upozorňujú analytici. Česi to majú už za sebou

Výrazne nižšiu dotáciu by mali dodávatelia plynu dostať za odberateľov, ktorí podpísali zmluvu o odbere v tomto roku. Maximálna výška kompenzovanej ceny plynu by v tomto prípade nemala byť vyššia ako súčet 1,1-násobku priemernej spotovej ceny plynu za daný mesiac na burze EEX (European Energy Exchange) a primeraného zisku vo výške tri eurá za megawatthodinu (MWh).

Nižšie aktuálne ceny plynu na trhu by sa mali zohľadniť aj u ostatných regulovaných odberateľov. V tomto prípade by mala maximálna cena plynu klesnúť iba mierne, keď 90 percent maximálnej ceny zostane zachovaných podľa rozhodnutia ÚRSO a zvyšných 10 percent bude vyrátaných podľa priemeru cien v 1. štvrťroku. Aj v tomto prípade majú dodávatelia nárok na pomernú časť zo zisku tri eurá/MWh.

Ľudovít Ódor, úrad vlády, noví ministri Čítajte viac Vláda schválila osvedčenie pre mimoriadnu investíciu na východ Slovenska. Domácnosti sa dočkajú lacnej energie

Nariadenie ráta aj s možnosťou, že by takto vyrátané ceny a z nich vyplývajúce kompenzácie boli nižšie reálne ako náklady dodávateľov. V takom prípade môže dodávateľ dostať kompenzáciu na základe nákladov preukázaných znaleckým posudkom alebo posudkom audítora alebo audítorskej spoločnosti, ale maximálne do výšky rozdielu medzi regulovanými cenami stanovenými cenovými rozhodnutiami ÚRSO a cenami zastropovanými nariadeniami vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ÚRSO #ceny energií #Úrad pre reguláciu sieťových odvetví