Vláda schválila osvedčenie pre mimoriadnu investíciu na východ Slovenska. Domácnosti sa dočkajú lacnej energie

Vláda v stredu schválila návrh na vydanie osvedčenia o tzv. významnej investícii na projekt "Využitie geotermálnej energie v Košickej kotline", ktorý je strategickou inžinierskou infraštruktúrou celonárodného významu.

23.08.2023 15:38
Ľudovít Ódor, úrad vlády, noví ministri Foto: ,
Ľudovít Ódor predstavil spolu s ministrami priority úradníckej vlády.
debata (3)

Žiadateľom je štátna spoločnosť MH Teplárenský holding, ktorá požiadala o osvedčenie, že významná investícia je vo verejnom záujme. Návrh predložilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

košík, nákup, potraviny Čítajte viac Česi vtrhli do Poľska. Míňajú u nich peniaze, potraviny sú tam lacnejšie o štvrtinu

„Investičný projekt je zameraný na výstavbu infraštruktúry na zabezpečenie celoročnej dodávky tepla do teplárne a sústavy centrálneho zásobovania teplom (SCZT) Košice z geotermálnych stredísk Svinica – Ďurkov tepelným napájačom celkovej dĺžky 15,3 km s uvažovaným tepelným výkonom 30 megawattov tepelných (MWt) a s predikciou využitia tepla aj zo strediska Olšovany a Bidovce až do výkonu 90 MWt,“ uviedlo MH.

Zároveň sú identifikované oblasti využitia zvyškového tepla z vratného potrubia horúcovodu s výhľadom jeho budúcich dodávok na trase tepelného napájača. Uskutočnením investičného projektu sa podľa MH napĺňajú opatrenia zamerané na klimatickú neutralitu SR.

„Investičný projekt výrazným spôsobom prispieva k plneniu cieľov dodávok tepla a chladu z geotermálnej energie v SR do roku 2030, vyplývajúcich z Integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 – 2030, schváleného uznesením vlády SR č. 606 z 11. decembra 2019, ide preto o stavbu strategickej inžinierskej infraštruktúry celonárodného významu,“ uzavrelo MH.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík uviedol, že ide o mimoriadne dôležitú investíciu, ktorá sa má financovať z Fondu na spravodlivú transformáciu. „Dnešné schválenie tejto významnej investície je dôležitým míľnikom, ktorý nás posúva ďalej k realizácii tejto investície v Košiciach,“ do­dal.

Primátor Jaroslav Polaček v reakcii na rozhodnutie vlády uviedol, že Košice sa vďaka tomu stávajú slovenským lídrom vo využívaní geotermálnej energie. Pripomenul, že o geotermálnom zdroji pri Košiciach vedeli už viac ako dve desaťročia, no až doteraz nedokázali využiť jeho potenciál. „Preto bolo pre mňa absolútnou prioritou, aby sa projekt zelenej a udržateľnej energie, ktorá dokáže vykurovať tisíce košických domácností, stal realitou. Dnes sme k naplneniu nášho sna o ekologickom teple pre naše mesto bližšie ako kedykoľvek predtým,“ skonštatoval.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #vláda SR #geotermálna energia