Šéf SPP o cenách energií na rok 2024: Podnikatelia by mali platiť trhové ceny, a čo domácnosti?

Pri podnikateľoch by už mala byť regulácia cien energií zrušená. Myslí si to predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Miroslav Kulla. Ako uviedol v rozhovore pre portál SITA Energetika, pri domácnostiach neexistuje jednoduchá odpoveď, či by mala byť regulácia cien energií zrušená.

11.09.2023 10:45
Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Foto:
Riaditeľ SPP Miroslav Kulla
debata (11)

Všetko totiž závisí od toho, ako nastavíme prechod od systému regulácie na neregulovaný systém. „Ja osobne by som navrhoval postupnú dereguláciu všetkých domácností okrem tých, ktoré sú v energetickej chudobe, kým sa aj pre nich nevymyslí riešenie cez sociálny systém,“ povedal Kulla.

SAŽP, Matej Kerestúr, generálny riaditeľ, Čítajte viac Štát bude znova rozdávať tisícky eur na obnovu domu. Čo musíte splniť, aby ste peniaze dostali?

Spolu s rozvojom lokálnej výroby energií zo slnečnej energie, batériovými riešeniami pre domácnosti a novými subjektmi na trhu, ako je agregácia a energetické spoločenstvá, by mal byť podľa Kullu vytvorený priestor pre flexibilné riešenia, ktoré poskytuje neregulovaný trh. „Samozrejme, to všetko pri dostatočných opatreniach a ochrane pre tie domácnosti, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou,“ zdôraznil Kulla.

Regulovaný aj neregulovaný trh majú podľa šéfa SPP svoje výhody a nevýhody. „To všetko si vyžaduje zložitejšie nastavenie ako plošnú reguláciu dodávky elektriny a plynu pre všetkých, ktoré nevieme aplikovať ihneď. My sme pripravení spolupracovať na ňom spolu s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a relevantnými ministerstvami,“ konštatoval Kulla, podľa ktorého zotrvanie v modeli dotovania zastropovaných cien plošne pre všetkých je dlhodobo neudržateľné aj pre verejné financie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #elektrina