Domácnostiam na Slovensku stále môžu odstaviť dodávky teplej vody. Teplári pokračujú v revíziách a údržbe

Domácnosti stále musia počítať s odstávkou dodávok teplej vody. Teplárenské spoločnosti totiž pokračujú počas letných dní v odstávkach, počas ktorých vykonávajú pravidelnú revíziu a údržbu vykurovacích zariadení.

22.08.2023 15:20
krb, kúrenie, dobré bývanie, Foto:
Odvzdušnené a správne nastavené radiátory sú pre kvalitné vykurovanie interiéru nevyhnutnosťou.
debata (1)

Kúrenie v radiátoroch počas leta nie je podľa veľkých teplárov potrebné, je to preto ideálny čas na prípravu na ďalšiu sezónu. „V tomto čase realizujeme viaceré finančne náročné investície, aby sme tak predišli nečakaným poruchám či haváriám v chladných mesiacoch a zabezpečili odberateľom bezpečnú a spoľahlivú dodávku tepla a teplej vody počas celého roka,” uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš.

SR Bratislava APZD RÚZ KOZ MPSVR AZZZ HSR vláda odbory BAX Čítajte viac Tisíckam ľudí sa zdvihnú od roka 2024 minimálne výplaty. Pozrite sa, v ktorom ste stupni a koľko dostanete

Pred začiatkom zimnej sezóny je podľa teplárov nutná kontrola tepelno-technických zariadení, akými sú kotle, tlakové nádoby, elektrické zariadenia a plynové zariadenia, prípadne zabezpečenie ich opráv, či výmeny zariadenia. „Pravidelnou údržbou dokážu teplári vo veľkej miere predchádzať nečakaným poruchám, či haváriám a zabezpečiť tak bezpečnú a bezporuchovú prevádzku počas celého roka,“ podotkol Janiš.

O plánovanej odstávke musia byť odberatelia včas informovaní. Teplári sa riadia platným zákonom, podľa ktorého je dávku tepla možné prerušiť iba na nevyhnutný čas potrebný na vykonanie údržby. Informácie o presnom termíne začiatku a skončenia odstávky sú zasielané minimálne 15 dní vopred, väčšinou prostredníctvom e-mailov. Ďalšie informácie o prebiehajúcich a plánovaných odstávkach sú odberateľom k dispozícii aj na webových stránkach mnohých teplárov, ktorí ich poskytujú.

Každoročne sa podľa Janiša teplári usilujú, aby bolo akékoľvek prerušenie dodávok v minimálnej možnej miere, respektíve nulové. „Kým v minulosti trvali odstávky teplej vody aj niekoľko týždňov, v súčasnej dobe zostávame bez teplej vody len niekoľko dní, v niektorých prípadoch dokonca iba niekoľko hodín, alebo vôbec,” doplnil Janiš. V prípade, že má výrobca tepla k dispozícii viac zdrojov na výrobu tepla, počas odstávky jednej kotolne dokáže plynule zabezpečiť dodávku tepla z inej kotolne. „V takom prípade odberatelia odstávku nepocítia,“ konštatoval Janiš.

Údržbu vykurovacej sústavy v bytovom dome počas leta by si mali zabezpečiť aj vlastníci bytov. Podľa výrobcov tepla, nestačí sa spoliehať na opatrenia, ktoré v tomto období vykoná len dodávateľ tepla. „Ak ste vlastníkom domovej kotolne, počas leta by ste mali venovať dostatok času jej pravidelnej revízii a údržbe. Pravidelná kontrola je finančne menej náročná než prípadné odstraňovanie následkov havárie alebo inej náhlej poruchy. Bez údržby na pravidelnej báze vlastníci riskujú poruchy, skrátenie životnosti zariadení či v konečnom dôsledku zvýšenie svojich nákladov na teplo,“ odkazujú teplári.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #domácnosti #kúrenie #teplári