Zástupca americkej jadrovej spoločnosti: Chceme nahradiť ruské palivo do slovenských atómoviek

Westinghouse už má podpísané kontrakty v iných krajinách pre náhradu paliva do ruských reaktorov VVER. „Samozrejme, bavíme sa o tom aj so Slovenskom o možnosti nahradiť ruské palivo palivom od Westinghousu,“ povedal riaditeľ Westinghouse pre Slovenskú a Českú republiku Petr Brzezina.

17.07.2023 22:23
podpis memoranda westinghouse javys petr brzezina Foto:
Riaditeľ Westinghouse pre Slovenskú a Českú republiku Petr Brzezina.
debata (75)

V pondelok spoločnosť Westinghouse podpísala s Jadrovou vyraďovacou spoločnosťou memorandum o nasadení malých jadrových elektrární. V súčasnosti prebieha ich vývoj.

podpis memoranda  westinghouse javys Čítajte viac Američania prichádzajú do slovenskej energetiky. Otvorila sa cesta k výstavbe malých jadrových elektrární

„Je to dôležitý krok nielen pre nás, ale ja pre Slovensko. Jedno memorandum zahŕňa reaktor AP1000 a druhé je na reaktor AP300. Sú to reaktory, ktoré sú v súčasnosti vo svete často skloňované v súvislosti s rozvojom jadrovej energetiky. Znamená to tiež to, že s Javysom si môžeme vymieňať technické a ďalšie informácie tak, aby slovenská strana bola v budúcnosti schopná určiť, akým smerom pôjde a ktorý reaktor bude môcť použiť,“ hovorí Brzezina.

Video

Malý modulárny reaktor je menší ako klasický v jadrovej elektrárni. „Veľký reaktor má výkon nad 1000 megawattov (MW), tie malé majú výkon pod 500 MW. Konkrétne náš reaktor AP300 má výkon 300 MW. Jeho technológia vychádza z reaktora AP1000, ktorý je už v prevádzke a jeho technológia je preverená. Sme vo fáze licencovania v Amerike a bude k dispozícii už po roku 2030,“ vysvetľuje Brzezina.

Celý rozhovor bude zverejnený na webe pravda.sk už onedlho.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jadrové palivo #Westinghouse