Ako znášajú horúčavy slovenské jadrové elektrárne? Chladiace veže sú kľúčové

Slovenských jadrových elektrární sa aktuálne horúčavy nijak nedotkli. Ako uviedli pre agentúru SITA Slovenské elektrárne, vďaka chladiacim vežiam je bezproblémová prevádzka jadrových blokov aj pri teplote nad 36 °C.

16.07.2023 13:09
SR Mochovce AE Blok Tretí Palivo Jadrové... Foto:
1. Slovenské elektrárne mali za rok 2022 najväčšie tržby spomedzi slovenských firiem. Činili až 4,97 miliardy eur. Aj napriek tomu boli minulý rok v strate takmer 217 miliónov eur.
debata

Slovenské jadrové elektrárne sú projektované tak, aby zvládli teplotu chladiacej vody až na úrovni 33 °C. Počas krátkej vlny horúčav, aká Slovensko zasiahla 10. a 11. júla 2023, mala chladiaca voda teplotu do 26 °C.

Výhodou elektrární na Slovensku je odlišný spôsob chladenia v treťom okruhu, vďaka chladiacim vežiam. Z nich sa totiž malé množstvo zohriatej vody odparí a nevracia sa naspäť do rieky. Zvyšná voda sa prúdením vzduchu ochladí, skondenzuje a vracia sa naspäť na chladenie zariadení elektrárne.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Kráľovstvo nájomných bytov? Vo Viedni vyriešili problém, ktorý trápi celý svet

Vlny horúčav vlani obmedzili prevádzku niektorých vodných či jadrových elektrární v Európe, v júli 2023 pre vysokú teplotu v Dunaji už obmedzila svoj výkon maďarská jadrová elektráreň Paks. Horúčavy predpovedané v iných krajinách mávajú podľa Slovenských elektrární vplyv najmä na elektrárne s prietočným chladením.

„Teplo robí problémy najmä vtedy, ak sú elektrárne chladené tzv. prietočným chladením. Voda využitá na chladenie sa vtedy vracia naspäť do rieky. Vypúšťanie zohriatej vody musia v takých prípadoch elektrárne obmedziť, aby neohrozili živočíchy a rastliny, ktoré v riekach žijú,“ vysvetlili Slovenské elektrárne.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Slovensku ubudne štvrť milióna ľudí. Nebude mať kto robiť, už ani kvalifikovaní cudzinci sem nepôjdu

Teplota surovej vody má vplyv na teplotu cirkulačnej chladiacej vody, ktorá sa z nej vyrába. Ak je neštandardne vyššia, klesá výkon jadrového bloku. Pokles nie je lineárny. Pri veľkých horúčavách môže teplotná zmena chladiacej vody o 1 °C spôsobiť pokles výkonu až o 3 megawatty. Preto môže byť rozdiel medzi dosiahnuteľným maximálnym výkonom v zimnom a letnom období až 35 megawattov na jednom jadrovom bloku s výkonom 500 megawattov.

Na Slovensku máme štyri takéto bloky v prevádzke, jeden v procese uvádzania do prevádzky a jeden sa dokončuje. Surovú vodu pre jadrové bloky v Mochovciach zabezpečuje čerpacia stanica pri priehrade Veľké Kozmálovce na rieke Hron. Stanica dodáva priemyselnú a prídavnú vodu v potrebnom množstve pre zaistenie prevádzky všetkých blokov atómovej elektrárne Mochovce. Jadrová elektráreň Jaslovské Bohunice je zasa zásobovaná vodou povodia Váhu, odberom z nádrže Sĺňava.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň #Mochovce