Objavili ďalšie veľké nálezisko plynu v Európe. Firma hovorí o náleze desaťročia

Nórska ropná a plynárenská spoločnosť DNO objavila v Nórsku významný objav plynu a kondenzátu v lokalite Carmen. Nález je podľa oznámenia firmy najväčším v nórskom kontinentálnom šelfe za posledných desať rokov. Akcie firmy vďaka správe vzrástli o viac ako 18 percent.

11.07.2023 11:02
Energetika / Plošina / Plyn / Foto: ,
Pohľad na plošinu na ťažbu a spracovanie plynu Sleipner A neďaleko nórskeho mesta Stavanger 1. októbra 2022
debata (68)

Doterajšie hodnotenie ukázalo, že vyťažiteľné zdroje by mohli predstavovať 120 až 230 miliónov barelov ropného ekvivalentu. Stredná hodnota je 175 miliónov barelov ropného ekvivalentu. Ložisko sa tak zaradilo k najväčším objavom v nórskom kontinentálnom šelfe od roku 2013, informuje Česká televízia.

Carmen je šiestym objavom firmy DNO v oblasti Troll-Gjøa od roku 2021. Firma hovorí, že je stále možné urobiť dôležité objavy v blízkosti existujúcej infraštruktúry.

Iba prednedávnom ohlásili v Nórsku nájdenie významného ložiska fosfátu, ktorý sa využíva na výrobu batérií.

ťažba, ložisko, nerastné bohatstvo, minerály Čítajte viac V Európe objavili masívne ložisko nerastného bohatstva. Zásoby stačia na 50 rokov. Sú to skvelé správy, reaguje Brusel

Nórsko zvýšilo ťažbu plynu v snahe zaplniť medzeru vzniknutú zastavením takmer všetkého dovozu do Európy z Ruska po jeho obnovenej invázii na Ukrajinu. Rozvoj nových nálezísk je veľmi dôležitý pre udržanie týchto dodatočných dodávok v dlhšom časovom horizonte.

Ložisko Carmen sa nachádza v oblasti, v licencii ktorej na prieskum má päťdesiatpercentný podiel spoločnosť Wellsley Petroleum, 30 percent firma DNO a po desiatich percentách podniky Equinor a Aker BP.

Vladimir Putin Čítajte viac Krajiny vo veľkom sťahujú svoje zlato. Rusko je pre ne odstrašujúci príklad

Spoločnosť DNO založili v roku 1971. Okrem Severného mora pôsobí aj na Blízkom východe a v západnej Afrike. Má podiely v licenciách na prieskum, rozvoj a ťažbu v Nórsku, irackom Kurdistane, Británii, Holandsku, Pobreží Slonoviny a Jemene.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Nórsko #plynárenský priemysel