Východ Slovenska ukrýva veľký zdroj čistej energie. Sú tam ložiská, ktoré pokryjú spotrebu tisícok domovov

Potenciál geotermálnej energie v Košickej kotline by sa mal využívať viac, pričom by mal priviesť teplo z geotermálnych vrtov pri obci Ďurkov do systému zásobovania tepla v Košiciach do roku 2026.

06.07.2023 11:19
Kosice Foto:
Pohľad na Košice z Furče - ilustračné foto.
debata (4)

Tento národný projekt by zároveň prispel k naplneniu cieľov definovaných v Integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne na roky 2021 – 2030 pre oblasť obnoviteľných zdrojov energie (OZE).

Vyplýva to zo zámeru Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktorý vláda vo štvrtok zobrala na vedomie.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Na východe Európy objavili obrovské ložisko plynu, ktoré zmení hru. Krajinu katapultuje do čela ťažby v EÚ

Projekt by mal byť podporený z Fondu na spravodlivú transformáciu ako iniciatívny materiál.

„Cieľovou skupinou sú koneční spotrebitelia tepla zo Systému centralizovaného zásobovania teplom (SCZT) Košice, teda približne 171.000 obyva­teľov,“ uviedlo MIRRI. Tento projekt podľa ministerstva naplní ciele SR v oblasti dodávok tepla a chladu z geotermálnej energie na úrovni minimálne 30 % (180 GWh tepla) v roku 2030. „Realizácia projektu tak významne prispeje nielen k dekarbonizácii SR v oblasti výroby tepla a chladu, ale aj k zvýšeniu podielu OZE v SCZT v Košiciach,“ dodalo MIRRI.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #teplo #geotermálna energia