Zastupuje reťazce ako Kaufland a Billa: Maďari si zdevastovali trh, chceme ísť rovnakou cestou?

Maďari si zdevastovali potravinársky priemysel, najnovší návrh zákona na zníženie cien potravín náš pošle rovnakou cestou, hovorí v rozhovore pre denník Pravda predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Podľa neho tiež hrozí, že poslanci prijatím zákona docielia presný opak a potraviny budú drahšie.

22.06.2023 05:00
predseda SAMO martin krajcovic Foto:
Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič
debata (20)

Ako vnímate aktuálne návrhy na zníženie cien potravín, s ktorými do parlamentu prišli strany Smer a Hlas?

Oba zákony na zníženie cien potravín, ktoré sú predložené v parlamente, budú mať za následok presný opak v prípade, ak prejdú v nezmenenej podobe. Ukázalo sa to už v Maďarsku, keď celá Európa išla cestou kompenzácií a Budapešť sa vydala po ceste regulácií. Maďarsko má pritom viac ako dvojnásobne vyššiu potravinovú infláciu, ako je priemer v Európe. To, čo po praktickej stránke prinesie navrhovaný zákon, je, že chudobní budú platiť viac. Hrozí totiž, že sa zvýšia ceny potravín, ktoré sa predávajú v predajných akciách. V rámci akcií sa pritom predá viac ako 50 percent všetkých potravín.

Bires, Oponice Čítajte viac Nový minister Bíreš prišiel na pole medzi poľnohospodárov. Dozvedel sa tam, čo trápi „jeho“ ľudí

Dnes je jasne vidieť, že sociálne odkázané skupiny vyhľadávajú práve túto formu nakupovania. Hrozí tak, že základné potraviny ako mlieko, syry či mliečne výrobky zdražejú. Hrozí tiež to, že 400 až 500 vidieckych obchodov bude zatvorených. Už dnes sú na pokraji rentability. Takýto zásah do cenotvorby by znamenal ich koniec a ľudia z vidieka by za potravinami museli dochádzať do väčších miest. Zásadný problém je hospodársky. Podiel slovenskej produkcie sa výrazne zníži, pretože je drahšia ako potraviny zo zahraničia. Dotkne sa to najmä pekárov, mlieka, hydiny a vajec. To sú najohrozenejšie odvetvia, ktoré pocítia veľký negatívny finančný vplyv.

Môžete vysvetliť mechanizmus, ktorý chcú poslanci presadiť, a prečo to je podľa vás škodlivé?

Návrh zákona hovorí, že v prípade inflácie v istej výške musí štát začať regulovať buď cenu, alebo maržu. Oba postupy sú pritom protiprávne, o čom rozhodol už Súdny dvor Európskej únie. Tento návrh zákona je tak protiústavný. Je to maďarská cesta iba v trochu inej farbe. Druhý zákon hovorí o maximálnej obchodnej prirážke na úrovni 40 percent. V praxi to znamená menej ako 20-percentnú maržu. Toto sa pozitívne dotkne prémiových výrobkov, ale sociálne odkázaní ľudia budú nakupovať drahšie. Bohatým potraviny zlacnejú a chudobným potraviny, naopak, zdražejú. Vplyv to bude mať aj na slovenskú produkciu potravín. To, čo navrhujú poslanci za stranu Hlas, znamená, že prirážka bude maximálne 40 percent. Niekde to prinesie zdraženie celej kategórie, slovenská produkcia sa nahradí lacnejšou zahraničnou produkciou a chudobní ľudia prídu o akcie.

Hovoríte teda, že obchodník si takéto zásahy vždy vykompenzuje, aby si zachoval zisk?

Ak vezmeme do úvahy, že priemerný zisk pre obchodníka za rok 2021 je menej ako štyri percentá, tak si to obchodníci musia niekde premietnuť, aby na trhu prežili. Budú tak musieť začať prijímať viaceré opatrenia.

solarne, panely Čítajte viac Balkónové panely sa stali hitom, Slováci naskočili na nákupný ošiaľ. Odborníci varujú

Politici pritom zdôrazňovali, že to boli práve obchodníci, ktorí sa počas covidu nabalili najviac.

Toto sa absolútne nepotvrdilo a svedčia o tom aj čísla. NBS zverejnila čísla, podľa ktorých je hrubá marža obchodných sietí v rámci potravinárskeho reťazca najnižšia. Vo všeobecnosti sa v tomto odvetví robí s veľmi nízkou maržou.

Určite sledujete aj celý proces prijímania zákonov. Vidíte tam stále riziko, že by tieto škodlivé zákony mohli byť prijaté?

Je to stále reálna hrozba. Zákony išli do parlamentu bez diskusie a bez dosahových analýz. Ak by komunikovali s akýmkoľvek sociálnym partnerom, tak by zistili, že to neprinesie žiadny benefit. Alebo by sa stačilo pozrieť na situáciu v Maďarsku, tá je totiž úplne neudržateľná. Aby sa zachránili tamojšie potravinárske firmy, museli pristúpiť k zrušeniu regulácií.

Čo sa stalo v Maďarsku po tom, čo začali byť ceny potravín regulované?

Maďari najskôr zastropovali ceny palív a niektorých druhov potravín. Teda určila sa ich pevná suma bez ohľadu na náklady. Následne nastal nedostatok regulovaných potravín a Maďarsko začalo pokutovať obchodníkov, ktorí ich nemali. Problém však bol, že ich nebolo možné nikde zohnať. Nastal obrovský import hydiny a vajec z Poľska a hydinárske závody v Maďarsku sa ocitli v kríze. Regulácia odstavila vlastný domáci potravinársky priemysel. Aj keby išlo iba o dočasnú reguláciu, tak cesta späť trvá aj niekoľko rokov. Potravinársky priemysel by sme museli začať budovať znova od nuly.

Aké máte očakávania od verejnej výzvy, ktorú ste adresovali poslancom?

Naše očakávania sú, aby populizmus pred voľbami nezasiahol negatívne hospodárstvo a spotrebiteľov. Zastupujeme množstvo zamestnancov a zamestnávateľov, ktorí môžu na takýto hazard doplatiť. Poslednou inštanciou je pani prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ešte môže tento zákon vetovať.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Krajčovič