Na Slovensku pribudnú nové veterné elektrárne. Pozrite sa, kde ich postavia

Spoločnosť WSB Invest j.s.a. Bratislava plánuje vybudovať v extraviláne obce Paňa v okrese Nitra veterný park. Projekt, predložený na posúdenie vplyvov na životné prostredie, uvažuje s výstavbou šiestich veterných elektrární.

19.06.2023 12:02
veterné elektrárne vrtule Foto: ,
Nie je pravda, že Slovensko nemá vhodné podmienky pre veternú energiu. Pravdou je, že ich nemá excelentné, ale „iba“ dobré. Prečo to nevyužiť?
debata (1)

Účelom navrhovanej činnosti je výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov energie vo veterných elektrárňach a jej dodávka do elektrizačnej sústavy SR, uviedol investor.

solarne panely Čítajte viac Na Slovensku vznikne nová slnečná elektráreň. Bude na juhu krajiny, investor už predstavil plány

Vlastníkmi parciel, na ktorých bude realizovaná výstavba, sú súkromní vlastníci, verejnoprospešný spolok a Slovenská republika. Začiatok výstavby investor odhaduje na posledný štvrťrok 2027, predpokladané ukončenie výstavby je naplánované na druhý štvrťrok 2028.

Hlavným pozitívom navrhovanej činnosti je zhodnotenie v súčasnosti nevyužívaného veterného potenciálu danej lokality na výrobu elektrickej energie. Navrhovaná činnosť tak prispeje k zvyšovaniu podielu výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov v rámci SR, skonštatoval investor.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obnoviteľné zdroje #veterné elektrárne