Vypomstilo sa Nemcom vyradenie jadrových elektrární? Analytici sa vyjadrili

Nemecký energetický systém po odstavení posledných troch jadrových elektrární v polovici apríla nezaznamenal žiadne problémy. Uviedla to v pondelok analytička Claudia Kemfertová z Nemeckého inštitútu pre hospodársky výskum (DIW). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19.06.2023 10:22
Nemecko, jadro, elektrárne, odstavenie Foto: ,
Para stúpa z chladiacej veže jadrovej elektrárne v Gundremmingene v Bavorsku v piatok 31. decembra 2021. Tohtoročný Silvester bol oficiálne posledným dňom prevádzky troch nemeckých jadrových elektrární.
debata (13)

Zostávajúce tri jadrové reaktory vyrábali len necelých 6 % elektrickej energie spotrebovanej v Nemecku a ich vyradenie nemalo zásadný vplyv na dodávky energií, uviedla ekonómka. Výpadky dodávok podľa nej kompenzoval spoločný európsky trh s elektrinou, ako aj stúpajúca výroba z obnoviteľných zdrojov na domácom trhu. Ceny elektriny navyše v čase vyraďovania jadrových elektrární klesali.

Mochovce Čítajte viac Lacná elektrina pre domácnosti na dva roky. Vláda schválila zmluvu so Slovenskými elektrárňami

V máji sa cena elektriny na burze pri dodávke nasledujúci deň pohybovala v priemere okolo 82 eur za megawatthodinu, čo je najmenej od júla 2021, poznamenala Kemfertová.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #jadrové elektrárne