Lacná elektrina pre domácnosti na dva roky. Vláda schválila zmluvu so Slovenskými elektrárňami

Slovensko by malo v nasledujúcich dvoch rokoch dostať od Slovenských elektrární približne šesť terawatthodín elektrickej energie ročne pre domácnosti a vybrané skupiny obyvateľov za cenu 61,2077 eura za megawatthodinu.

12.06.2023 16:50
Mochovce Foto:
Jadrová elektráreň Mochovce.
debata (3)

Vyplýva to z návrhu zmluvy o implementácii mimoriadnych opatrení na elimináciu dopadu nárastu cien elektrickej energie na vybrané skupiny odberateľov so Slovenskými elektrárňami, ktorú v pondelok odsúhlasila vláda. Zmluvu ešte musí odobriť Európska komisia.

Jadro Čítajte viac V sobotu nastane úplný koniec jadra v Nemecku. Elektromobily v krajine pôjdu na „uhlie“

Okrem povinnosti pre Slovenské elektrárne dodať lacnú elektrinu prostredníctvom Slovenského plynárenského priemyslu sa, naopak, štát zaviaže, že nebude brániť spusteniu nových jadrových zdrojov v Mochovciach a nezavedie do konca roka 2025 pre SE žiadne mimoriadne dane. V prípade zavádzania dane na základe právnych aktov EÚ sa má uplatňovať najnižšia možná hranica dane s čo najmenším zaťažením pre Slovenské elektrárne.

Ministerstvo hospodárstva upozornilo aj na právne riziká materiálu. Tie by mohli nastať, pokiaľ by Národná rada SR schválila zdanenie SE. Na rozhodnutie parlamentu totiž nemá vláda vplyv.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #vláda SR #elektrická energia