Hirman sa obul do nemeckého ministra zo Zelených: Vaša energetická politika škodí Európe a nám

Exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) venoval na sociálnej sieti ostrú kritiku nemeckému ministrovi hospodárstva zo strany Zelených Robertovi Habeckovi.

13.06.2023 18:06
Karel Hirman Foto:
Exminister hospodárstva Karel Hirman.
debata (3)

Podľa Hirmana si nemecký minister „vymýšľa katastrofický scenár presne v duchu putinovskej propagandy, ktorý je už našťastie zažehnaný“.

Narážal tým na Habeckov prejav, v ktorom mal vyhlásiť, že ak dôjde k zastaveniu tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu, tak my tu pomrzneme. A aby sa to nestalo, Nemecko nám bude musieť pomáhať. Podľa Hirmana nemecký minister zavádza, keď tvrdí, že nemecké terminály na skvapalnený plyn nebudú postačovať pokryť aj potreby nášho regiónu EÚ na dovoz plynu.

Mochovce Čítajte viac Lacná elektrina pre domácnosti na dva roky. Vláda schválila zmluvu so Slovenskými elektrárňami

Hirman upozorňuje, že Habeckove slová sú potencionálne veľmi nebezpečné, lebo spochybňuje zásadu solidarity, ale aj otvorenosť trhu s plynom naprieč hranicami EÚ.

„Nemecká energetická politika od vlád Schrödera, Merkelovej až po tú súčasnú, škodí nielen samotným Nemcom, ale vytvára riziká aj pre zvyšok EÚ a náš región zvlášť. Nemci si tvrdo presadzujú svoje úzke záujmy opierajúce sa akože o „zelené priority“ aj na úkor ostatných v Bruseli, čo som mohol vidieť priamo, keď som bol minister,“ píše v statuse.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Habeck #Karel Hirman