Ruský gigant krváca. Zverejnili jeho čísla po sankciách

Ruský štátny energetický gigant Gazprom v utorok oznámil, že v minulom roku 2022 zaznamenal pokles zisku o vyše 40 %. Prispeli k tomu zvýšenie daní v druhej polovici roka aj sankcie Západu proti Moskve pre vojnu na Ukrajine. Gazprom tiež oznámil, že nevyplatí celoročnú dividendu. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

23.05.2023 16:31
plyn, Gazprom Foto: ,
Minuloročné Medzinárodné plynárenské fórum v ruskom Petrohrade.
debata (217)

Konkrétne, čistý zisk Gazpromu v roku 2022 klesol o 41,4 % na 1,226 bilióna rubľov (15,77 miliardy USD; 14,57 miliardy e­ur).

VIDEO: Veronika Remišová ‚vyučovala‘ Richarda Takáča: Sankcie zaviedol Fico

Video
Zdroj: TV Pravda

Základný zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) dosiahol v minulom roku 3,6 bilióna RUB a bol tak rovnaký ako v roku 2021.

Hirman, Čítajte viac Bez ruského plynu? Slovensko má zmluvu s Gazpromom až do roku 2034, sankcie sú likvidačné

Predstavenstvo Gazpromu sa rozhodlo nevyplatiť celoročnú dividendu po pridelení polročnej dividendy vo výške 1,2 bilióna RUB.

Západ minulý rok zaviedol množstvo bezprecedentných sankcií proti Rusku a jeho štátnym spoločnostiam za inváziu na Ukrajinu. Vývoz plynu, ktorý je kľúčovým zdrojom príjmov Gazpromu, pritom sankcie nezasiahli, ale objem vývozu sa minulý rok znížil takmer o polovicu na 101 miliárd kubických metrov (m3). Rusko zastavilo totiž dodávky komodity cez plynovod Nord Stream 1, ktorý smeruje do Nemecka, a obmedzilo dodávky do viacerých krajín Európskej únie.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gazprom #zisky