Komisia znova udrie na Rusko. Pripravila nový balík sankcií, zasiahne armádu aj ropné tankery

Európska komisia (EK) v piatok predložila členským štátom Európskej únie návrh jedenásteho sankčného balíka voči Rusku. Uviedol to dnes podľa agentúry AFP hovorca EK.

09.05.2023 09:05
Kremeľ, Moskva, Foto:
Prázdne Červené námestie v Moskve.
debata (5)

Cieľom nového balíčka je zamedziť obchádzaniu opatrení, ktoré dvadsaťsedmička uvalila na Rusko už skôr v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu.

„Cieľom je zabrániť tomu, aby tovar so zákazom vývozu do Ruska našiel spôsob, ako zásobovať ruskú armádu,“ povedal hovorca Eric Mamer. Balík by napríklad zaviedol nový mechanizmus na obmedzenie vývozu Únie do tretích krajín, ktoré sú spájané s obchádzaním sankcií.

Hirman, Čítajte viac Bez ruského plynu? Slovensko má zmluvu s Gazpromom až do roku 2034, sankcie sú likvidačné

Návrh EK sa okrem iného zameriava na osem čínskych a hongkonských spoločností obvinených z dovozu citlivého tovaru do Ruska. Denník Financial Times už predtým počas dneška informoval, že dotknutými spoločnosťami sú 3HC Semiconductors a King-Pai Technology so sídlom v pevninskej Číne a ďalej Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry a Alpha Trading Investments v Hongkongu.

Členské krajiny EÚ – ktoré musia sankcie jednomyseľne schváliť – budú o návrhu opatrení rokovať v stredu, uviedli diplomatické zdroje agentúry Reuters. Niektoré z nich naznačili, že diskusie o nových sankciách budú medzi štátmi dvadsaťsedmičky napäté a zdĺhavé, pretože návrh by mohol narušiť hospodárske a politické väzby s tretími štátmi.

Zatiaľ posledný, desiaty sankčný balík schválila Európska únia na konci tohtoročného februára, rok po ruskom vpáde na Ukrajinu. Opatrenia sa týkali bankového sektora, exportu technológií využiteľných na vojenské účely alebo vývozu ruských surovín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rusko #sankcie voči Rusku