Nový koridor pre dovoz zemného plynu do Európy. Môže ho dodávať malý kaukazský štát

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman v bulharskej Sofii podpísal memorandum o porozumení medzi prepravcami plynu Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ, eustream a SOCAR.

25.04.2023 16:40
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Karel Hirman.
debata (7)

Účastníkmi sú okrem Ministerstva hospodárstva (MH) SR aj ministerstvá energetiky Bulharska, Rumunska, Azerbajdžanu a Ministerstvo zahraničných vecí a obchodu Maďarska, informovalo v utorok MH.

Podpisom memoranda zúčastnené krajiny podľa rezortu hospodárstva vysielajú signál, že sú pripravené vytvoriť nový koridor pre dovoz zemného plynu do Európy a spolupracovať s partnermi v Azerbajdžane pri zdvojnásobení ich exportu plynu do EÚ.

tanker so skvapalneným plynom Čítajte viac EÚ hlási veľký míľnik. Komisia predstavila nové riešenie pre lacnejší plyn

„Chcel by som vyjadriť plnú podporu Ministerstva hospodárstva SR iniciatíve našich prevádzkovateľov prenosových sústav uskutočniť nový koridor z Azerbajdžanu do strednej a východnej Európy. Má potenciál významne prispieť k zvýšeniu bezpečnosti dodávok plynu v regióne, a tým aj v celej EÚ,“ zdôraznil Hirman. Minister verí, že EÚ bude projekt hodnotiť pozitívne a podporí toto úsilie politicky aj finančne.

Hirman sa v Sofii zúčastnil aj konferencie „Zelená energia pre budúcnosť“. Minister v tejto súvislosti skonštatoval, že v súčasnosti žijeme vo významnom prechodnom období, keď je dekarbonizovaná budúcnosť ešte vzdialená, avšak tradičné energetické prostredie sa už mení. „Podporujú sa nové energetické partnerstvá, čo sa potvrdilo podpísaním memoranda o porozumení dnes ráno. Preto je spolupráca rozhodujúca aj pri udržiavaní pragmatickej a neideologickej diskusie, najmä pokiaľ ide o budúce využívanie plynu a jadrovej energie,“ uviedol.

Témou boli aj ciele EÚ v oblasti klímy, ktorých dosiahnutie bude podľa neho náročné. Náklady na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov však v posledných desaťročiach výrazne klesli. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať a podiel energie z obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe sa bude zvyšovať, čo pôjde ruka v ruke s elektrifikáciou v doprave a priemysle.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Azerbajdžan