EÚ hlási veľký míľnik. Komisia predstavila nové riešenie pre lacnejší plyn

Európska komisia (EK) v utorok odštartovala nový postup, v rámci ktorého majú európske podniky možnosť zaregistrovať svoje potreby nákupu plynu prostredníctvom mechanizmu AggregateEU, a pripraviť sa tak na spoločné nakupovanie plynu na úrovni Európskej únie (EÚ).

25.04.2023 14:47
debata (41)

Ide o kľúčový míľnik pre EÚ, aby sa pripravila na ďalšiu zimu a naplnila zásobníky koordinovane a včas. Využiť pri tom chce svoju kolektívnu trhovú silu, aby s medzinárodnými dodávateľmi dohodla lepšie ceny. EK o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Spoločnosti, ktoré sa zaregistrovali, majú týždeň, aby sa zapojili do prvej výzvy na agregáciu dopytu. Po tom, ako jednotlivé podniky uvedú svoj dopyt, požadovaný objem sa zhrnie a oznámi na svetovom trhu. Keď mechanizmus AggregateEU pre kolektívny európsky dopyt nájde vhodné ponuky medzinárodných dodávateľov plynu, zapojené spoločnosti začnú s dodávateľmi rokovať o zmluvných podmienkach a dodávkach plynu.

lng terminal Krk Čítajte viac Nákupy plynu budú spoločné a lacnejšie, s tým ruským sa už nepočíta. EÚ spúšťa Tinder v energetike

Ďalšie tendre budú pokračovať pravidelne každé dva mesiace v priebehu nasledujúceho dvanásťmesačného obdobia. Možnosť zapísať sa do mechanizmu AggregateEU zostáva pre spoločnosti otvorená. Doteraz sa zaregistrovalo 76 spoločností, pričom ďalšie sú v procese registrácie.

Členské štáty Únie sa zaviazali podieľať sa na agregácii dopytu pre minimálne 15 percent svojho cieľového stavu zásobníkov, čo predstavuje približne 13,5 miliardy kubických metrov plynu ročne. Cieľové hodnoty naplnenia zásobníkov a spoločného nákupu plynu sa dohodli v roku 2022 ako núdzové opatrenie v snahe reagovať na to, že Rusko zneužíva dodávky energie ako zbraň a na bezprecedentný rast cien energií od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #plyn