Hirman pokračuje v energodotáciách. Pre koho sú určené a v akej výške?

Ministerstvo hospodárstva SR pokračuje v poskytovaní dotácií na drahé energie. Ako informoval na pondelňajšej tlačovej besede dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman, ministerstvo už začalo s prijímaním žiadostí na kompenzácie zvýšených cien elektriny a plynu za mesiac marec.

24.04.2023 10:51 , aktualizované: 12:31
Hirman Foto: ,
debata (4)

Žiadosti prijíma rezort v online režime. Pomoc môže dostať každý subjekt vyvíjajúci hospodársku činnosť (má IČO), vlastní elektromer alebo plynomer. Štát bude naďalej dotovať 80 percent nákladov podnikom a samosprávam, ktoré majú pri elektrine megawatthodinu nad 199 eur a pri plyne nad 99 eur.

Ku koncu minulého týždňa ministerstvo prijalo 56-tisíc žiadostí o dotácie na drahé energie v celkovej hodnote 84 miliónov eur. „Dnes začíname prijímať žiadosti za marec, ale samozrejme naďalej prijímame žiadosti aj za január a február. Výzva je účinná do konca júna,“ dodal Hirman, ktorý pripomenul, že poskytujú dotácie aj samosprávam či cirkevným inštitúciám.

lng terminal Krk Čítajte viac Nákupy plynu budú spoločné a lacnejšie, s tým ruským sa už nepočíta. EÚ spúšťa Tinder v energetike

Ešte nie je isté, či štát bude poskytovať dotácie za drahé energie aj za apríl, máj a jún. „V druhej polovici mája, po uvážení, zverejníme, či a ako budeme pokračovať v poskytovaní dotácií za druhý kvartál tohto roka,“ dodal Hirman s tým, že sa menia vstupné dáta, s ktorými vláda počítala pri schvaľovaní energodotácií, ako je napríklad vývoj cien na trhoch s elektrinou a plynom.

Viacerí odberatelia sa sťažujú, že cenníkové ceny za dodávky elektriny či plynu sú stále vyššie, ako sú ceny na trhoch s elektrinou či plynom. Minister Hirman upozornil, že odberatelia musia počítať s istým časovým posunom, keďže elektrinu alebo plyn nakupoval dodávateľ pre svojich odberateľov niekedy v minulom roku, kedy boli trhové ceny energií na oveľa vyšších cenových úrovniach. „Sledujeme však dodávateľov, ako si počínajú s týmto faktom. Už máme dodávateľov, ktorí zmenili svoje cenníky pre niektorých odberateľov,“ podotkol Hirman.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Karel Hirman