Impérium českého miliardára zarába na zelenom chaose. Stavil na plyn či uhlie, prináša mu to nebývalé bohatstvo

Svoje energetické impérium vybudoval na predpoklade, že ekologická transformácia Európskej únie bude zdĺhavý proces, takže sa bude ešte dlho používať uhlie či plyn.

11.04.2023 12:07
uhoľná elektráreň Scholven, uhlie, Foto: ,
Na snímke uhoľná elektráreň Scholven v nemeckom Gelsenkirchene.
debata (11)

Reč je o českom miliardárovi Danielovi Křetinskom, ktorý podniká prevažne v energetike. Pôsobenie jeho českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) mapuje agentúra Bloomberg.

„Impérium zamerané na fosílne palivá, ktorého hodnota sa odhaduje na viac ako 17 miliárd dolárov, vybudoval nákupom špinavých aktív za nízke ceny od energetických firiem usilujúcich sa o dekarbonizáciu,“ píše Bloomberg.

Andrej Juris, Čítajte viac Regulátor spravil prieskum, ako dodávatelia znižujú ceny za elektrinu a plyn. O výsledkoch informoval aj poslancov

Upozorňuje, že Křetínskeho súkromný podnik nie je na rozdiel od týchto verejne obchodovaných energetických firiem investorov a akcionárov tlačený do znižovania emisií a môže voľne zarábať na spaľovaní fosílnych palív. Správu priniesli České noviny. „Tento riskantný krok sa zatiaľ vypláca, pretože vojna na Ukrajine zvyšuje ceny energie,“ opisuje príbeh českého podnikateľa Bloomberg.

V článku ako príklad spomína kúpu nemeckých hnedouhoľných aktív od švédskej spoločnosti Vattenfall z roku 2016. Pri rokovaniach o tejto transakcii bol Křetínský druhej strane vždy k dispozícii, ale zároveň sa snažil držať v pozadí. Opisuje obchod osoba, ktorá bola pri rokovaniach, ale nechcela byť menovaná. „Počas desiatich rokov využil Křetínsky tento diskrétny štýl rokovaní na vytvorenie jedného z najväčších portfólií aktivít v oblasti fosílnych palív v Európe,“ píše Bloomberg.

zväčšiť Generálny riaditeľ spoločnosti EPH Daniel... Foto: EPH
Daniel Křetinský Generálny riaditeľ spoločnosti EPH Daniel Křetinský.

Dodáva, že spoločnosť EPH sa tak stala jedným z najväčších znečisťovateľov životného prostredia v Európe, druhým najväčším ťažiarom uhlia v Nemecku a veľkým prepravcom ruského plynu do Európy.

Bloomberg poukazuje na to, že patrí medzi najúspešnejších podnikateľov, ktorí sa snažia zarobiť na fosílnych palivách v čase, keď sa od nich Európa snaží odkloniť. Snaha o dosiahnutie ziskov na úkor planéty vyniesla spoločnosti EPH niekoľko nelichotivých prezývok. Česká ekologická organizácia Re-set firmu napríklad označila za „fosílnu hyenu“.

Stávka na energie sa vyplatila

Vojna na Ukrajine zvýšila ceny energií a zdá sa, že jeho stávka sa vyplatila. EPH profituje z rastúcich cien energií. V prvom polroku 2022 vykázala EPH zisk asi 1,25 miliardy eur. Suma o niečo prevyšuje celý minuloročný zisk.

Samotný Křetinský podľa Forbes k 11. aprílu nazhromaždil osobný majetok vo výške 9,4 miliardy dolárov. Vďaka tomu sa stal jedným z najbohatších ľudí v Česku. Vlastní napríklad zámok vo Francúzsku, podiel v spoločností s oblečením Foot Locker, britskej Kráľovskej pošte až po futbalový klub West Ham United či francúzske noviny Le Monde.

Biznis na Slovensku

EPH patrí k najväčším hráčom v slovenskej aj v európskej energetike. Vlastní podiely v slovenskom plynárenstve, vrátane tranzitu ruského plynu, v Slovenských elektrárňach, ale aj v Stredoslovenskej energetike. Do všetkých spoločností Křetínskeho EPH vstúpilo počas vlády Roberta Fica (Smer), upozornilo investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Ako ďalej centrum ukazuje, skokový rast EPH zaznamenalo vďaka nákupu podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle na začiatku roka 2013. „Kúpiť slovenské plynárne by nešlo bez súhlasu vtedajšej slovenskej vlády Roberta Fica. Bolo to prvýkrát, ale nie naposledy, čo Ficova vláda prispela k vstupu EPH do slovenských energetických podnikov,“ píše investigatívne centrum.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #biznis #EPH #Daniel Křetínský