Hirman reaguje na dodávateľov energií: Vyššie zálohové platby? Robíme na tom

Odberateľom energií s regulovanými cenami vrátane domácností hrozí, že si od budúceho roku výrazne priplatia alebo nebudú mať garantované dodávky elektriny či plynu. Upozornilo na to Združenie dodávateľov energií (ZDE) podľa ktorého ani v polovici decembra nie je zrejmé, akým spôsobom sa pre týchto odberateľov majú zabezpečiť štátom zvýhodnené ceny.

14.12.2022 13:24 , aktualizované: 15:36
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Karel Hirman.
debata (22)

„Dodávatelia energií im preto nedokážu dávať cenové ponuky. Títo odberatelia, medzi ktorých patria napríklad obce a mestá či bytové kotolne, tak netušia, s akými výdavkami môžu v budúcom roku počítať. Štát síce avizoval, že im pomôže, no potrebné vyhlášky a ďalšie rozhodnutia doteraz chýbajú,“ uviedla predsedníčka ZDE Jana Ambrošová.

+3

Hrozí podľa nej, že energie za zvýhodnené ceny nebude mať kto dodať. Združenie vyzvalo ministra hospodárstva Karla Hirmana, aby urýchlene prijal opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby ceny pre zraniteľných odberateľov dramaticky vzrástli, prípadne celý trh skolaboval.

Matovič Čítajte viac Ceny energií na rok 2023: Faktúry za elektrinu ostanú rovnaké. Účty za plyn a teplo stúpnu o 15 percent

ZDE upozornilo, že v súčasnosti nie je zrejmé aké budú ceny pre regulovaných odberateľov plynu, a aké budú ceny pre regulovaných odberateľov elektriny mimo domácností od 1. januára budúceho roka. Nie je tiež jasné, kto bude znášať cenové rozdiely medzi trhovou a zvýhodnenou cenou pri elektrine a plyne a ako sa budú tieto náklady kompenzovať.

Dodávatelia energií by mali mesiac vopred svojich zákazníkov informovať, koľko budú od nového roka platiť. V súčasnosti im to nevedia povedať, keďže Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nevydáva cenové rozhodnutia, hoci ich mal schváliť do konca novembra. Nie sú podľa ZDE známe ani ceny určené prostredníctvom krízovej regulácie, chýbajú potrebné vyhlášky a jasný nie je ani spôsob, akým sa bude štátna pomoc vyplácať.

„Výsledkom je stav, keď zraniteľní odberatelia nielenže nevedia, koľko budú od nového roka platiť, ale nemajú ani istotu, že im niekto energie dodá. Náklady na zvýhodnené ceny totiž predstavujú mesačne stovky miliónov eur. Ak ich štát dodávateľom okamžite nepreplatí, tí skončia v konkurze,“ upozornilo ZDE.

Karel Hirman Čítajte viac Minister Hirman o cenách energií na rok 2023: Nebude to cenový šok, máme relatívne lacné energie v EÚ

Firmy podľa združenia nemajú prebytočné peniaze, ktorými by mohli štát úverovať a čakať, kým ten dotácie uhradí. Podobný scenár hrozí aj v prípade, ak by na začiatku roka pre zraniteľných odberateľov platili trhové ceny s tým, že štát ich následne bude kompenzovať. Ani odberatelia totiž nemusia mať dostatok peňazí, aby čakali na to, kým dotáciu dostanú. Kým ju získajú, môžu sa ocitnúť v situácii, keď v lepšom prípade nedokážu uhrádzať svoje faktúry načas, v tom horšom zbankrotujú.

Problém sa netýka iba zraniteľných odberateľov, ale všetkých, pre ktorých vláda avizovala cenové stropy. Tie by mali byť na úrovni 199 eur pre elektrinu a 99 eur pre plyn. Zatiaľ však nebol prijatý všeobecne záväzný právny predpis, ktorým by bol stanovený mechanizmus a podoba uplatňovania cenového stropu a s tým súvisiacich kompenzácií. „Kým sa tak nestane, reálne hrozí, že ani cenový strop nebude možné uviesť do praxe. Zostávajú už iba posledné dni na elimináciu týchto rizík, v opačnom prípade nám hrozí, že sa začiatok nového roka bude niesť v duchu kolapsu trhu s energiami. A to bez ohľadu na to, či budú krachovať dodávatelia alebo odberatelia energií. Pevne veríme, že sa tomu scenáru dokážeme vyhnúť,“ dodala Ambrošová.

Hirman: Robíme na tom

Zvýšené zálohové platby za energie dostanú ľudia naspäť najneskôr vo vyúčtovaní. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Karel Hirman aj v reakcii na vyjadrenia Združenia dodávateľov energií (ZDE).

„Keď sa urobia všetky opatrenia a keď Národná rada SR predsa len schváli rozpočet pre ľudí, tak ľudia zvýšené zálohy dostanú naspäť, najneskôr vo vyúčtovaní,“ povedal Hirman.

„Ja ako minister a vláda robíme a budeme robiť ešte kroky na to, aby sme vytvorili postupy pre dodávky energií tak, ako bolo avizované. Financie na podporu domácností ja ako minister nemám v rukách. V rukách financie majú poslanci Národnej rady SR v návrhu štátneho rozpočtu,“ dodal.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #zdražovanie