Ceny energií na rok 2023: Faktúry za elektrinu ostanú rovnaké. Účty za plyn a teplo stúpnu o 15 percent

Šesť miliárd eur alebo 3 000 eur na jednu domácnosť za rok. To by bola faktúra za drahé energie v prípade, ak by vláda nezasiahla.

02.12.2022 00:00
Matovič Foto:
debata (4)

Kroky kabinetu proti drahým energiám znamenajú, že domácnosti budú mať faktúry za elektrinu na budúci rok nezmenené. Pri plyne a teple budú účty priemerne vyššie o 15 percent. „Je to znesiteľné pre všetkých,“ povedal vo štvrtok minister financií Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že slovenské domácnosti tak budú európskym unikátom.

+3

Vláda domácnostiam nebude posielať šek na 3 000 eur, aby zvládli nárast faktúr. Štát pomôže v boji s drahými energiami dvoma spôsobmi. Priamymi štátnymi dotáciami dodávateľom energií a zmluvou so Slovenskými elektrárňami, vďaka ktorej dodajú domácnostiam silovú elektrinu za zastropovanú cenu na úrovni zhruba 61 eur za megawatthodinu. Memorandu, ktoré podpísala vláda so Slovenskými elektrárňami ešte vo februári, dala tento týždeň zelenú aj Európska komisia.

VIDEO: Vláda predstavuje pomoc pre domácností:

Video

V eurovom vyjadrení na tom budú najlepšie domácnosti v dome, ktoré na kúrenie a ohrev vody využívajú elektrinu. Na Slovensku je ich zhruba 50-tisíc. Ich faktúry v roku 2023 budú rovnaké ako v tomto roku. V prípade bytu, kde sa plyn využíva na kúrenie a ohrev vody, domácnosť mesačne zaplatí od budúceho roka osem eur navyše. Ide o asi stotisíc bytov. Domácnosť, ktorá využíva teplo z Centrálneho zdroja tepla (CZT), si mesačne priplatí 12 eur. Tých je na Slovensku najviac, ide o približne 800-tisíc domácností.

Najvyšší nárast, teda 19 eur mesačne, bude platiť domácnosť v dome, kde sa plyn využíva na kúrenie a ohrev vody. V tomto prípade ide o 400-tisíc domácností.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už avizoval, že cenové konania stále prebiehajú a definitívne ceny energií by sme sa mali dozvedieť koncom roka. „Cenové konania o budúcoročných regulovaných cenách elektriny, plynu, tepla a vody pre domácnosti a malé podniky na úrade stále prebiehajú. ÚRSO nikdy vopred nekomentuje výsledok cenových konaní, aby neohrozil ich legitimitu. Predpokladáme, že definitívne budú ukončené do konca tohto roka,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Vládou ohlásené opatrenia musí ešte odklepnúť parlament.

vláda pomoc firmám Čítajte viac Nová pomoc vlády pre tisíce domácností. Vysoké faktúry za plyn a elektrinu im zníži nový zákon

Výborná správa pre boháčov

Denníkom Pravda oslovení analytici však vládnu pomoc kritizujú. Domácnosti si túto pomoc samy zaplatia, len o tom ešte nevedia, tvrdí analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord.cz. Vláda totiž bude musieť šesť miliárd eur niekde zobrať. Buď zvýši štátny dlh, prípadne zníži administratívne náklady. „Najpravdepodob­nejšie je zvýšenie dlhu a daní,“ vysvetľuje. Vekým problémom opatrenia je podľa neho aj neadresnosť. „Uvedené vládne opatrenie je pre bohatých Slovákov výborná správa, keďže im umožní bohatnúť ešte rýchlejšie. Sociálne rozdiely medzi občanmi Slovenska sa budú naďalej rozširovať,“ dodáva.

Vedúci Katedry procesnej techniky na Technickej univerzite v Košiciach Miroslav Rimár upozorňuje na niekoľko problémov. Keďže ceny elektriny podľa neho ostanú vysoké aj ďalšie roky, bude treba nájsť peniaze aj v ďalších rokoch. „Koľko prostriedkov o rok o tomto čase bude vynakladať vláda? Kto zaplatí potom celkový schodok v štátnom rozpočte a koľko peňazí bude potrebovať štát na obsluhu dlhu, ktorý sa bude navyšovať?“ pýta sa profesor.

Druhým problémom je podľa neho to, že pomoc je neadresná. Poukazuje na to, že ľudia s vyššími príjmami majú omnoho viac možností na šetrenie a zmenu štruktúry svojich výdavkov ako ľudia s nízkymi príjmami. „Preto pomoc nemôže byť paušálna, lebo jej efekt sa výrazne stráca smerom k vyššie príjmovým obyvateľom,“ upozorňuje. V neposlednom rade je problémom aj to, že ľudí nová pomoc nenúti šetriť. „Akonáhle ľudia stratia motiváciu na šetrenie, tak prestanú, lebo nie je dôvod. Toto je najhoršia časť správy o cenách energií. Spotreba domácností sa nezníži a ani ich chovanie,“ dodáva.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac Ceny elektriny, plynu a tepla v roku 2023: Pozrite si prepočty na jednotlivé domácnosti (Príklady)

Cena elektriny sa skladá z viacerých položiek. Jedna vec je silová zložka, ktorá je zastropovaná vďaka memorandu so Slovenskými elektrárňami. Celková cena elektriny však v sebe zahŕňa aj iné poplatky. Napríklad za prenos, straty či distribúciu, ktoré ešte známe nie sú. Keďže ceny elektriny boli v tomto roku veľmi volatilné, odzrkadlí sa to aj na zvýšení týchto poplatkov. Čaká sa v tomto prípade na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý ich stanovuje.

Odborník na energie Ján Pišta zo spoločnosti JPX upozorňuje, že zatiaľ nevieme, ako vykryje vláda zvýšené požiadavky Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy (SEPS) na platby za podporné služby, ktoré pre budúci rok prudko vzrástli. „SEPS je štátny, tak ho môže vláda zadotovať ako Slovenský plynárenský priemysel (SPP),“ vysvetľuje. Ďalšie peniaze podľa neho treba na elektrinu na krytie strát v distribučných sústavách, ktorá tiež dosť prudko vzrástla. „Distribučky budú tiež potrebovať tento rozdiel zadotovať zo štátneho rozpočtu,“ upozorňuje.

„Je to pre mňa dosť nepochopiteľné. Nemecko sa snaží udržať priemysel a podniky, lebo vie, že bez neho nebude mať peniaze ani na dotácie pre domácnosti. Naša vláda sa rozhodla radšej všetko prejesť," tvrdí Pišta s tým, že sa to ľuďom, samozrejme, bude páčiť. „Ale len do chvíle, keď ich zamestnávateľ neprepustí z práce. Potom si uvedomia, že by si radšej za tú elektrinu aj plyn trochu priplatili, len aby nemuseli zostať na dávkach v nezamestnanosti a neskôr na sociálnej podpore,“ dodáva.

Na skutočnosť, že nevieme ostatné cenové položky a vláda už ohlasuje konečné ceny, upozorňuje aj analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. „Zvláštne je i to, že vláda uznesením schválila len cenu komodity pri elektrine a plyne, no oznamovala koncové ceny elektriny, plynu a dokonca i tepla, hoci ostatné cenové položky napríklad za distribúciu či systémové služby nie sú nateraz známe,“ tvrdí pre Pravdu. Záhadou nateraz ostáva aj to, prečo pri plyne a teple vláda oznámila 15-percentné navýšenie, a teda vyslala domácnostiam signál na šetrenie, ale pri elektrine tak neurobila.

Boj sa presúva do parlamentu

Šesť miliárd eur na rok je zhruba šesť percent výkonu našej ekonomiky. Toľko bude potrebné nájsť na kompenzácie pre domácnosti. Zahrnutá je v tom aj dohoda so Slovenskými elektrárňami, ktorá ušetrí domácnostiam za rok 2,6 miliardy eur v porovnaní s tým, ak by mali nakupovať za aktuálne trhové ceny. Premiér Heger uisťuje, že všetko je už zahrnuté v rozpočte, a preto bude dôležité, aby ho poslanci v parlamente schválili.

Opozičná strana SaS už vyhlásila, že za rozpočet nebude hlasovať, ani keď v ňom budú zahrnuté výdavkové limity. Tento týždeň sa objavili aj vzbúrenci v koaličnom hnutí OĽaNO či v strane Za ľudí. Poslanci okolo Kristiána Čekovského (OĽaNO) žiadajú zaviesť výdavkové limity do rozpočtu a kompenzovať samosprávam straty príjmov kvôli daňovému bonusu. Na druhej strane poslanci okolo Juraja Šeligu (Za ľudí) nechcú hlasovať za vládny návrh rozpočtu, ak prejde zmiernenie trestov za korupciu od poslanca Tomáša Tarabu (nezaradený).

Ak by vláda nezasiahla, elektrina by zdražela o 380 percent

  • Faktúry za elektrinu ostanú pre domácnosti rovnaké ako v tomto roku. Nárast tak nebude žiadny. Pre domácnosti, ktoré využívajú na kúrenie a ohrev vody plyn, nárast bude 15 percent. Domácnosti, ktoré majú teplo z centrálneho zdroja tepla, si priplatia tiež 15 percent. Matovič upozorňuje, že v prípade tepla ide o priemerné hodnoty. Budú domácnosti, ktoré zaplatia dokonca menej ako tento rok, ale budú aj také, kde ten nárast môže byť nad 15 percent. V priemere to bude 15-percentný nárast.
  • Na margo 15-percentného zvyšovania faktúr za plyn a teplo minister Matovič povedal, že to domácnosti vedia kompenzovať tým, že ušetria napríklad znížením teploty v bytoch či domoch. „Tých 15 percent je v rukách každej jednej domácnosti, ktorá pri plyne a teple chce ušetriť,“ povedal. Zjednodušene podľa neho 15 percent spotreby domácnosti ušetria tým, že si stiahnu teploty pri vykurovaní. Na konci tak domácnosti zaplatia to isté ako v tomto roku a môžu byť víťazmi v energetickej kríze, vysvetlil Matovič.
  • Vláda avizuje, že ak by nezasiahla, domácnosti by si za elektrinu na budúci rok museli priplatiť oproti súčasnosti v priemere až o 380 percent. Pri plyne by to bol nárast až o 225 percent a ceny tepla by narástli o 80 percent.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #cena #elektrina #ceny energií #CZT #2023