Po polstoročí skončí kraľovanie ropy. Jej žezlo prevezme elektrina

Za dopravu, ako ju poznáme dnes, vďačíme palivám z ropy, benzínu a nafte. Zdá sa, že po viac ako storočí preberie vládu nad ňou opäť elektrina.

27.11.2022 13:06
elektromobilita, pr Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Prvé vozidlá, ktoré na konci 19. storočia nahradili konský pohon, boli totiž elektrické. Budúcnosť automobilového priemyslu bude podľa všetkého rozmanitá, zákazníci sa budú rozhodovať podľa účelu používania auta. Na cestách sa čoraz častejšie objavujú nízko emisné autá. Rýchlejšiemu prechodu k elektromobilom a iným alternatívam nahráva i obmedzenie predaja nových osobných automobilov, pri prevádzke ktorých vznikajú priame emisie.

Sam Bankman-Fried. Čítajte viac Bublina spľasla, ľudia prišli o miliardy. Kráľa skrachovanej burzy vyšetrujú, objavili domy na Bahamách

Európska únia sa k tomu zaviazala od roku 2035. „Budúcnosť automobilového priemyslu bude o rozmanitosti. Nedá sa jednoznačne povedať, či prevládnu elektromobily nabíjané zo zásuvky, alebo vozidlá na vodík. Každý zákazník má iné potreby a auto používa na iný účel. Našou prioritou je dať mu na výber a mať zastúpenie v každom type pohonu,“ hovorí Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe – Slovakia.

Obľúbené referentské autá

O prechode od konvenčných pohonov k elektrifikácii sa dnes dikutuje hlavne vo firmách, ktoré využívajú dopravu na každodenné podnikanie. Plne elektrifikované automobily sa uplatňujú ako referentské vozidlá na kratšie jazdy alebo v distribučných a kuriérskych spoločnostiach s pevne stanovanými presnými trasami, najmä v meste. Využívajú ich aj vo väčších energetických a priemyselných areáloch. Sú vhodným riešením najmä vtedy, keď firma disponuje vlastnými dobíjacími stanicami.

Obchodný dom IKEA rozšíril v júni tohto roku vozový park o prvé dve dodávky na plne elektrický pohon. Slúžia na prepravu objednávok v Košiciach a v Bratislave. „Počas júna, júla a augusta sme e-vozidlami pokryli približne 15% všetkých objednávok a v budúcom roku chceme pokryť aj ďalšie rozvozové zóny,“ hovorí Bernadett Majdanics, Fulfilment Project Implementation manager IKEA. Doručovanie tovaru má 9% podiel na klimatickej stope spoločnosti. Aj preto prijala na globálnej úrovni záväzok doručovať tovar do roku 2025 elektromobilmi alebo vodíkovými autami.

Klíma / Továreň / Ovzdušie / Emisie / Čítajte viac Vrchol spotreby nafty a benzínu? Už o 5 rokov, predpovedá Bloomberg

Výhody hybridov

Častou výhradou alternatív je problematické dobíjanie alebo tankovanie a s tým spojený dojazd. M. Kočka vidí riešenie vo vodíkovom pohone. „Vodíkové vozidlá spájajú výhody čistých emisií podobne ako elektrovozidlá, no zároveň neobmedzujú v dojazde alebo v dĺžke tankovania vodíka. Hlavnou prekážkou pre ich masovejšie nasadenie do prevádzky je chýbajúca infraštruktúra vodíkových staníc,“ dodáva.

Nie všetci dokážu alternatívy využívať okamžite. Riešením, ktoré je dostupné, sú hybridné vozidlá. „Sú vhodné pre všetky segmenty podnikania. Prinášajú úsporu palív, znižujú emisie a neobmedzujú vodičov v používaní vozidla alebo v jeho dojazde,“ vysvetľuje M. Kočka.

Stláčať škodlivé emisie

Jednu z najväčších flotíl referentských vozidiel v Česku a na Slovensku má lokálna pobočka Coca-Cola HBC so svojimi 450 autami. Aktuálne sa využívajú plug-in hybridy s elektro-dieselovým pohonom. „V pražskej centrále plánujeme rozšíriť počet nabíjacích staníc a aj ich kapacitu, aby dokázali obslúžiť rozrastajúcu sa flotilu elektromobilov, ktoré sú u našich zamestnancov najžiadanejšie.

Pravidelne robíme analýzu dostupnosti nabíjania vo všetkých našich pobočkách, tá určí, kde a ako posilňovať nabíjaciu infraštruktúru,“ vraví Martin Pridala, Fleet manager. Výrobca nápojov sa v rámci dlhodobej stratégie riadenia vozového parku a svojho podnikania snaží stále znižovať množstvo emisií CO2 tak, aby prispel ku globálnemu záväzku skupiny dosiahnuť do roku 2040 uhlíkovú neutralitu.

Karel Hirman Čítajte viac Diskusiu s ministrom Hirmanom prerušili aktivisti Greenpeace. Ukázali, ako chcú riešiť energokrízu

Nielen zmena paliva alebo pohonu

Spoločným menovateľom zmien v logistike a doprave je zníženie emisií. Dekarbonizácia je koncepčný krok a netýka sa len zmeny paliva alebo pohonu. Spoločnosť Shell predstavila v máji na globálnej úrovni program, ktorého cieľom je pomôcť firmám dekarbonizovať firemný fleet.

„Tvorí ho viacero fáz, od diagnostiky cez tvorbu plánu až po jeho implementáciu. Analyzujeme rovnako fleetové dáta, ako aj dekarbonizačné ciele organizácie,“ približuje Eva Belak Heberová, riaditeľka divízie Shell Fleet Solutions pre Českú republiku a Slovensko. Opatrenia, ktoré majú prispieť k dekarbonizácii fleetu, zahŕňajú nízkoemisné pohony a nabíjanie elektromobilov, telematiku, aj službu kompenzácie emisií CO2.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #elektrina