Ruský Gazprom si našiel ďalšiu zámienku. Hrozí zavretím plynu

Od budúceho týždňa možno Gazprom opäť zníži prepravu plynu do Európy cez Ukrajinu. V súčasnosti podiel ruského plynu do Európy predstavuje iba 6 percent. Gazpromu totiž prekáža, že Ukrajina zadržiava na svojom území ruský plyn určený pre Moldavsko.

22.11.2022 14:28
debata (129)

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Pokiaľ bude Kyjev v tejto údajnej praxi pokračovať, Moskva objem plynu zasielaného cez Ukrajinu do EÚ zníži. Touto cestou dochádza v EÚ k zásobovaniu ruským plynom predovšetkým Slovenska, Rakúska a Talianska. Ide o poslednú cestu, cez ktorú ešte ruský plyn tečie do západných krajín EÚ.

Plynovod, ktorý prechádza cez Moldavsko a Rumunsko smerom do Bulharska, je pritom jediný, ktorým Gazprom ešte stále prepravuje zmysluplné objemy plynu do krajín Európskej únie (EÚ). Ruský štátny monopol totiž začiatkom tohto roka obmedzil a neskôr zastavil dodávky cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka a znížil objem dodávok cez hlavný plynovodu prechádzajúci cez Ukrajinu na Slovensko.

senior, starosti, problém, chudoba, prasiatko, šestrenie, sporenie Čítajte viac ÚRSO prepočítalo, kto je energeticky chudobný. Patríte medzi nich? Pozrite si prepočty

Gazprom a Ukrajina majú dlhú históriu sporov v súvislosti s tranzitom plynu, od nezákonného odčerpávania zo strany ukrajinských spoločností v 90. rokoch minulého storočia, ktoré Moskva spočiatku tolerovala ako cenu za udržanie vplyvu na svojho suseda. No keď v roku 2005 Ukrajina prvýkrát hlasovala za svoj výrazný posun smerom k EÚ, Rusko zaujalo tvrdý prístup ku Kyjevu.

Celkovo je podľa Gazpromu v súčasnosti na Ukrajine „uviaznutých“ viac ako 52 miliónov kubických metrov (m3) plynu určeného pre Moldavsko, čo predstavuje celodenné dodávky do tejto bývalej sovietskej republiky.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že Moldavsko dostane finančnú pomoc 250 miliónov eur. Postsovietskej krajine to pomôže vyrovnať sa s energetickou krízou v dôsledku vojny na susednej Ukrajine.

V rámci neho má Moldavsko od budúceho januára dostať 100 miliónov eur vo forme grantov a 100 miliónov eur vo forme pôžičiek, ktoré mu pomôžu „pokryť potreby dodávok plynu“. EÚ poskytne aj ďalších 50 miliónov eur na „rozpočtovú podporu“, uviedla šéfka EK.

Moldavská proeurópska prezidentka Maia Sanduová varovala, že 2,6 milióna obyvateľov hrozí, že zostanú počas nadchádzajúcej zimy bez plynu a elektriny.

„Ide o najvážnejšiu krízu za posledné tri desaťročia,“ povedala Sanduová, pričom odsúdila Rusko, že zneužíva „energetické zdroje ako zbrane namierené proti demokracii“.

Plyn Čítajte viac Poliaci zmrazili aktíva Gazpromu. Teraz ho idú znárodniť, patrí mu časť plynovodu Jamal

Moldavsko je v dodávkach zemného plynu úplne závislé od Ruska. Ruská spoločnosť Gazprom plánuje v najbližšom období Moldavsku dodať len zhruba polovicu potrebného objemu zemného plynu.

Moldavsko tesne po tom, ako Rusko na konci februára vojensky napadlo Ukrajinu, oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii. „Som veľmi rada, že Moldavsko je teraz kandidátskou krajinou na vstup do EÚ, zaslúžite si to,“ povedala von der Leyenová. Dodala, že vlani EÚ poskytla Moldavsku viac ako 840 miliónov eur vo forme pôžičiek a grantov.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom