Malá európska krajina sa rozhodla dovážať plyn zo Slovenska. Stane sa tak vôbec po prvý raz

Moldavsko si zabezpečilo reverzný dovoz zemného plynu zo Slovenska, po prvý raz. To znamená zmenu a reverznú prepravu komodity smerom zo západu na východ. Oznámil to podpredseda vlády Andrei Spinu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

03.11.2022 19:43
Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (22)

Jeho vyhlásenie demonštruje schopnosť Moldavska získavať plyn z iných zdrojov ako z Ruska, keďže čelí čoraz väčším problémom s dodávkami od Moskvy.

Bývalý sovietsky štát je odkázaný na zemný plyn od ruského Gazpromu. Moskva však už znížila dodávky Moldavsku o 40 %, čo zasiahlo aj jeho schopnosť vyprodukovať dostatok elektriny pre 2,5 milióna obyvateľov.

Vladimir Putin Čítajte viac Analýza: Putin zahodí zábrany. Ešte viac priškrtí dodávky plynu a zacieli na infraštruktúru v EÚ, ukazuje najhorší scenár

Spinu vo štvrtok uviedol, že moldavská spoločnosť Energocom kúpila na Slovensku 5 miliónov metrov kubických (m3) plynu. Označil to za krok k väčšej energetickej nezávislosti.

„To, čo nás na prvý pohľad malo zničiť, nás namiesto toho posilnilo,“ napísal v aplikácii na posielanie správ Telegram. „Vďaka solidarite a úsporám prekonáme túto zimu a vyjdeme z nej so vztýčenou hlavou ešte silnejší a energeticky nezávislí,“ dodal.

Moldavsko na čele s prozápadnou vládou, ktorá odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu 24. februára, tento rok tvrdo zasiahol prudký nárast cien zemného plynu.

Kontrakt Moldavska s Gazpromom sa mení z mesiaca na mesiac na základe spotovej trhovej ceny plynu a ropy.

Gazprom od 1. októbra znížil dodávky zemného plynu pre Moldavsko na 5,7 milióna m3 denne, čo je približne o 40 % menej ako spotreba v krajine.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Moldavsko