Tri mýty o energetickej situácii. Moskva ekonomickú vojnu nevyhráva

Šéf Medzinárodnej energetickej agentúry vysvetľuje, v čom sa verejnosť v súčasnej energetickej debate najviac mýli.

07.09.2022 17:23
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (30)

Moskva energetickú vojnu nevyhráva, tvrdí v komentári pre Financial Times riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry Fatih Birol, ktorý vyvracia tri populárne súčasné mýty. Aj keď Rusko momentálne profituje z vysokých cien energií, z dlhodobého hľadiska si pohnevala svojho najväčšieho zákazníka – EÚ. Na starom kontinente nemôže byť Moskva považovaná za spoľahlivého partnera. Navyše stropy na ceny plynu a ropu poškodia príjmy Kremľa. Západné sankcie a technológie navyše sťažia ťažbu ropy na ťažšie dostupných miestach ako napríklad v arktickom mori.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Brusel odpovedá energetickej vojne Kremľa. Prichádzajú revolučné návrhy pre boj s cenami plynu a elektriny

Druhým mýtom je tvrdenie, že za súčasnú energetickú krízu môže prílišné spoliehanie sa na obnoviteľné zdroje. Je to práve naopak, píše Birol. Viacerí politickí činitelia mu vravia, že súčasnosť ich dobehla, pričom mali byť viac aktívnejší v investovaní do zelenej energie.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin sa vyhráža Európe, ak prijme stropy: Nedodáme vôbec nič, žiadny plyn, žiadnu ropu, žiadne uhlie

Tretí mýtus, tvrdí Birol, spočíva v obave, že táto energetická kríza sťaží boj proti klimatickej kríze. „Najväčšie svetové ekonomiky tvrdo tlačia na čistú energiu. A so všetkými ľahko dostupnými, vysoko konkurencieschop­nými technológiami čistej energie existujú dobré dôvody na optimizmus, ktoré budú ostatní nasledovať,“ uzatvára Birol.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn