Lacnú elektrinu dostanú aj tí, ktorí už šetrili. Sulíkov tajomník prezradil ďalšie novinky

Lacnejšiu elektrinu by v nasledujúcich dvoch rokoch mohli dostať niektoré domácnosti aj bez dodatočnej úspory 15 % zo svojej spotreby predchádzajúcich rokov. Týka sa to odberateľov, ktorí už majú odber elektriny o 15 % nižší oproti priemeru svojej odberovej tarify. Na utorkovom stretnutí s novinármi o tom informoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek.

06.09.2022 12:52 , aktualizované: 14:11
Karol Galek Foto:
Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek
debata (48)

„Sú tu aj takí, ktorí dlhodobo šetria. Majú zavedené mnohé opatrenia, ktorými znížili svoju spotrebu už v minulosti a v roku 2020 alebo 2021 bola nízka. V tomto prípade ich chceme za takéto správanie odmeniť. To znamená, že ak sú pod priemerom skupiny, po odpočítaní 15 %, tak dostanú tento zlacnený prúd na plný objem spotrebovanej elektriny,“ povedal Galek. Dodal, že o podrobnostiach ešte MH s dodávateľmi rokuje.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

Ďalšou skupinou, ktorá sa bude posudzovať podľa priemeru tarifnej skupiny, sú domácnosti bez historickej spotreby, ako sú napríklad novostavby alebo domácnosti so zvýšenou spotrebou z titulu zmeny technológií. To sa týka napríklad domácností po inštalácii tepelného čerpadla či po zakúpení elektromobilu. „Tieto prípady sa budú riešiť individuálne u dodávateľov,“ dodal Galek.

Tabuľka s odhadovanými novými cenami bola prezentovaná 1. augusta 2022. Odvtedy ceny energetických komodít výrazne narástli, čiže odhadované sumy treba brať s rezervou.

Podmienka úspory 15 % z historickej spotreby energie v roku 2020 alebo 2021 sa do návrhu riešenia vysokých cien energií podľa Galeka dostala na žiadosť Európskej komisie. Výsledná cena elektrickej energie pre domácnosti zatiaľ nie je jasná, i keď dohoda so Slovenskými elektrárňami hovorí o dodávke silovej elektriny pre domácnosti v objeme približne 6,1 terawatthodiny za súčasnú cenu aj v nasledujúcich dvoch rokoch.

Sulík Čítajte viac Kto ušetrí, bude platiť rovnako ako v súčasnosti, vraví Sulík. Matovič robí paniku, o ceny sa nezaujímal

Zvýšenie výslednej ceny podľa štátneho tajomníka vo výške od nula do 50 % pravdepodobne prinesú ostatné poplatky, ako napríklad tarifa za systémové služby (TSS). Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS) však v pondelok (5. 9.) zverejnil odhady, podľa ktorých by ceny elektriny mali vzrásť iba minimálne.

Pomoc dostanú aj bytovky

Hroziace výrazné zvýšenie cien tepla pre domácnosti by chcelo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR riešiť znížením dane z pridanej hodnoty (DPH) na teplo dodávané zo systémov centrálneho zásobovania (CZT), ale aj priamou finančnou kompenzáciou. Využiť by chcelo aj nadvýnosy z výroby elektriny kombinovanou výrobou elektriny a tepla (KVET). Tie vznikajú ako rozdiel medzi štátom garantovanou výkupnou cenou elektriny a trhovou cenou. Na utorkovom stretnutí s novinármi to povedal štátny tajomník MH Karol Galek.

„Jedným z navrhovaných opatrení je zníženie DPH na teplo dodávané zo systémov CZT. Je to niečo, čo je v kompetencii ministerstva financií, ktoré si musí povedať, či to má význam alebo to nemá význam,“ uviedol Galek. Ďalšou navrhovanou pomocou sú finančné kompenzácie vysokých cien tepla domácnostiam, ktoré je však tiež v kompetencii rezortu financií. Galek pripomenul, že jeden z desiatich bodov, ktorým minister financií Igor Matovič (OĽANO) podmienil svoj odchod, je aj schválenie takejto podpory v parlamente. Rezort plánuje na takéto kompenzácie balík vo výške 250 miliónov eur.

Na neriešenie situácie domácností napojených na centrálne zásobovanie teplom opakovane upozorňuje Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT). „Tieto domácnosti nenakupujú zemný plyn priamo, ale odoberajú teplo zo systému centrálneho zásobovania teplom (CZT), kde je dominantným palivom na výrobu tepla tiež zemný plyn. Pri súčasnom návrhu vlády by sa ich pomoc netýkala a v cene tepla by znášali trhovú cenu zemného plynu,“ upozornil SZVT.

Galek ukázal aj ďalšie opatrenia na riešenie cien elektriny, plynu a tepla. Rozdelil ich na tri skupiny, a to na domácnosti, firmy a verejné inštitúcie. Pre domácnosti má lacnejšiu elektrinu zabezpečiť pripravované uznesenie o všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny, ale aj podpora inštalácie malých obnoviteľných zdrojov z programu Zelená domácnostiam.

Pri cenách plynu rezort už umožnil vstup do regulácie domovým kotolniam a štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) im ponúkol viacročný kontrakt so zvýhodnenou cenou plynu. Domácnostiam by malo zabezpečiť lacnejší plyn aj pripravované prijatie VHZ.

Firmám má vplyv vysokých cien elektriny zmierniť vlastná výroba elektriny z lokálnych zdrojov, ale aj priame kompenzácie nákladov s využitím štátneho rozpočtu či nevyčerpaných eurofondov. Poslednou možnosťou je zastropovanie cien elektriny na Slovensku. Galek by však uprednostnil zastropovanie na úrovni EÚ. Aj o tejto možnosti by sa malo hovoriť na piatkovom (9. 9.) stretnutí ministrov zodpovedných za energetiku v Bruseli.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina