Kto ušetrí, bude platiť rovnako ako v súčasnosti, vraví Sulík. Matovič robí paniku, o ceny sa nezaujímal

Ceny elektriny a plynu budú v budúcom roku na Slovensku na prijateľnej úrovni. Ako uviedol pred pondelňajším rokovaní vlády minister hospodárstva v demisii Richard Sulík, ceny energií by mali byť vo výške, ako vláda už sľúbila.

05.09.2022 10:20 , aktualizované: 11:24
Sulík Foto: ,
debata (284)

„Všetko je to na dobrej ceste. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa to nemalo podariť,“ povedal Sulík, ktorý stále nevie, komu má odovzdať agendu na ministerstve. „Meno môjho nástupcu neviem dodnes, a to som už pár dní v demisii. Toto je ďalší príklad, ako sa nemá riadiť štát,“ konštatoval Sulík.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

Energiami treba šetriť

Sulík znova avizoval, že je potrebné s energiami šetriť. Každá jedna domácnosť by mala v budúcom roku ušetriť zhruba 15 % spotreby energií. „Kto ušetrí 15 % bude mať cenu elektriny veľmi blízku k tomu, čo platí aj dnes,“ uzavrel Sulík.

Video

Mrzí ho, že Igor Matovič (OĽaNO) sa o problematiku nezaujímal cez leto, pričom v piatok po rokovaní vlády iba zbytočne vyvolal paniku, že ceny budú o 101 percent vyššie.

Prepočty podľa Sulíka

V položkách, z ktorých sa skladá výsledná cena elektriny, by mala vzrásť zo 79,6 eura za megawatthodinu (MWh) na 83 eur časť, ktorá obsahuje cenu za silovú elektrinu, náklady na diagram, náklady na odchýlku a primeraný zisk. „Táto cena pôjde na 83, a to z dôvodu, že odhadované náklady na odchýlku pôjdu výrazne hore, pôjdu na dvojnásobok podľa odhadu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví,“ povedal Sulík.

Naopak, mierne sa zníži cena za distribúciu a prenos elektriny vrátane strát a tarifa za prevádzku systému (TPS). O koľko vzrastie tarifa za systémové služby (TSS), zatiaľ nie je jasné, no v minulosti išlo o približne desať eur za MWh. Sulík pripomenul, že ide o platby pre Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu (SEPS), ktorá patrí pod ministerstvo financií. Bez tejto položky by cena za MWh nemala podľa Sulíka prekročiť 180 eur, pričom v súčasnosti je vrátane TSS tesne pod 190 eurami.

VIDEO: Matovič o ‚hrôze‘ na vláde, keď sa ministri dozvedeli o náraste cien.

Video
284 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina