Európa sa pripravuje na zimu bez plynu. Čím bude Putin na Ukrajine menej úspešný, tým menej plynu potečie

Vyhlásenie stavu plynovej núdze je v Európe na spadnutie. Ten by vyžadoval zníženie spotreby plynu vo všetkých členských krajinách Európskej únie o 15 percent.

21.07.2022 16:20
Plyn Foto: ,
debata (47)

Úspory sa majú týkať najbližšej vykurovacej sezóny, teda od konca augusta až do konca marca. Obmedziť používanie plynu by mali podľa Európskej komisie všetci spotrebitelia, teda od domácností cez úrady až po priemysel.

Kľúčovým prvkom v návrhu eurokomisie je to, že ak členská krajina požiada ostatné o solidaritu pri dodávkach plynu, bude musieť najskôr sama dokázať, že pristúpila k potrebným úsporám. Takýto preventívny krok má znížiť náklady v prípade ďalšieho či úplného zastavenia ruských dodávok plynu do Európy.

most Čítajte viac Situácia s mostami je závažná, niektoré sú pred kolapsom. Expert varuje pred scenárom z Janova

Európska únia by sa mala podľa šéfky eurokomisie pripraviť aj na úplné zastavenie plynu do Európy. „Rusko nás vydiera a využíva plyn ako zbraň,“ vyhlásila šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová pri obhajovaní zníženia spotreby plynu v EÚ.

Energetické krízy sme už zažili

Podľa odborníka na energetiku Karla Hirmana nás čakajú v prípade výrazného zníženia či dokonca zastavenia plynu podobné opatrenia, aké sme zažili počas plynovej krízy roku 2009 a uhoľných prázdnin začiatkom roka 1979. Počas plynovej krízy musela vláda zaviesť reguláciu dodávok pre veľkých priemyselných odberateľov.

Generácia ľudí nad 50 rokov si spomenie na uhoľné prázdniny, keď boli o niekoľko týždňov predĺžené zimné prázdniny, lebo pre veľmi studenú zimu bola obmedzená výroba elektriny aj tepla. Hirman nevylučuje ani scenár, keď sa dočasne obmedzí spotreba plynu tam, kde to nie je nevyhnutné. „Napríklad sa zavrú wellness v hoteloch a vykurované akvaparky a plavárne, obmedzí sa prevádzka veľkých nákupných centier a podobne,“ tvrdí pre Pravdu.

Obmedzovanie spotreby plynu počas zimy bude závisieť predovšetkým od toho, aká mrazivá a dlhá bude zima, nakoľko budeme mať pred vykurovacou sezónou naplnené zásobníky s plynom a do akej miery bude Kremeľ škrtiť dodávky plynu do Európy. Konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická Andrej Lednár očakáva, že v prípade výpadku dodávok dôjde k preferovaniu strategických podnikov a zraniteľných odberateľov. „Na druhej strane ceny plynu už teraz motivujú ľudí aj podniky šetriť a na budúci rok to bude ešte výraznejšie. Už teraz je veľký záujem o iné formy vykurovania, minimálne ako sekundárny zdroj do domácností aj podnikov,“ vysvetľuje.

Cez Nord Stream 1 už prúdi plyn

Desaťdňová plánovaná odstávka plynovodu Nord Stream 1 sa skončila a v potrubí opäť prúdi komodita. Panovali obavy, či Rusko po skončení odstávky plyn cez tento kľúčový tranzitný koridor opäť pustí.

Český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank tvrdí, že Kremľu takýto stav, keď na trhu panuje neistota, vyhovuje. Cena plynu stúpa, z čoho ťaží ruský plynárenský gigant Gazprom. Ten stihol splniť svoj finančný plán na tento rok za prvých päť mesiacov. Podľa Kovandu rozhodne nejde vylúčiť, že si Kremeľ nájde ďalšie dôvody, ktorými by vysvetľoval, prečo nemôže posielať viac plynu do Európy.

Hirman v tejto súvislosti upozorňuje, že Putin obmedzoval dodávky plynu do Európy už vlani počas leta. Pripravoval sa tak podľa neho na útok na Ukrajinu. „Dnes je nám už jasné, že takto sa Putin pripravoval na tento útok, aby dopredu zastrašil nás v EÚ a chcel, aby sme Ukrajine nepomáhali,“ tvrdí Hirman s tým, že sa mu to nepodarilo. Putin bude podľa Hirmana dodávky do Európy regulovať podľa toho, ako sa mu bude dariť postupovať na Ukrajine. „Čím bude menej úspešný, tým menej plynu do EÚ potečie,“ dodáva.

Výpadok plynu pošle krajiny do recesie

Medzinárodný menový fond (MMF) varuje pred škrtením dodávok plynu zo strany Moskvy. Úplné zastavenie dodávok ruského plynu by znížilo hrubý domáci produkt v najzraniteľnej­ších krajinách EÚ až o šesť percent a poslalo by ich do recesie, varoval MMF. Medzi tieto krajiny patria napríklad Maďarsko, Česko či Slovensko. Významnými vplyvmi budú trpieť aj Taliansko, Nemecko a Rakúsko.

„Perspektíva bezprecedentného úplného vypnutia dodávok plynu z Ruska vytvára obavy z nedostatku plynu, čoraz vyšších cien a ekonomických dopadov. Hoci politici postupujú rýchlo, chýba im plán na riadenie a minimalizáciu dopadov,“ uviedli predstavitelia MMF vo svojom blogovom príspevku tesne pred ohlásením opatrení zo strany Európskej komisie.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #plyn #dodávky #Eurokomisia