Slovensko zachraňujú nové plynové terminály, zásob máme najviac v EÚ. Kríza je zažehnaná, tvrdí Sulík

Plynové prázdniny nebudú. Zásob máme už dnes toľko, že bohato vystačia na najbližších osem mesiacov pre domácnosti, infraštruktúru aj priemysel. Ohlásil to na tlačovej konferencii minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spolu s generálnym riaditeľom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richardom Prokypčákom.

12.07.2022 16:43
LNG terminal zasobnik zemny plyn Foto:
LNG terminál v poľskom prístave Świnoujście
debata (27)

So 49-percentnou naplnenosťou sme tak na druhom mieste v Európskej únii, na prvom je Lotyšsko. „Je to výsledok práce SPP. Zvykajte si, sme úspešná firma. Zrejme je to niečo nové. Prekvapuje ma, že neveríte, že je to tak, ako to je,“ povedal novinárom Prokypčák. Slovensko má podľa nich otvorené tri plynárenské trasy a zabezpečené dva LNG (skvapalnený plyn) terminály, pričom ďalšie sú na ceste.

Video
Richard Sulík o odstávke Nord Streamu 1

Máme alternatívne trasy

SPP sa na plánovanú údržbu plynovodu Nord Stream 1 pripravovalo podľa Prokypčáka niekoľko mesiacov. „Od konca februára sme vedeli, že termín odstavenia je 11. júla a vyhodnotili sme ju ako kritickú z pohľadu možného vývoja situácie na Ukrajine,“ povedal.

„Jediné riziko, o ktorom sústavne hovoríme a pripomíname ho, je riziko solidarity. Stále rátame s dodávkami plynu zo severu aj z juhu. Ak by boli pozastavené, pravdepodobne by sa pristúpilo aj k obmedzovaniu spotreby, hoci veríme, že k tomu nedôjde,” pripustil Prokypčák.

Aj keď by teda už nepritiekol ani kubický meter plynu z Ruska, podľa Sulíka by Slovensku stále postačili zásoby natlačené v zásobníkoch, doplnené zmluvami s inými dodávateľmi. Keby, naopak, plyn z Ruska tiekol, Slovensko získa konkurenčnú výhodu a bude si môcť vyberať spomedzi dodávateľov. Aktuálne má Slovensko podpísané zmluvy o dodávkach zemného plynu zo Severného mora od prvého júna s Nórskom. Do konca roku 2023 bude prúdiť tento plyn jednak cez potrubie, ako aj v rámci dodávok skvapalneného plynu LNG, každý mesiac príde jedna loď do terminálu na mori.

Ďalšiu loď objednali plynári v talianskom termináli Adriatic pri Porto Levante južne od Benátok. Okrem toho Slovensko aktívne využíva aj terminál v Chorvátsku.

Video
Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák o zásobách plynu pre Slovensko

Slovenské LNG terminály v Baltskom mori

Dva dodatočné terminály sú podľa slov Prokypčáka „rozbehnuté”, detaily však nechcel špecifikovať. Prezradil však, že sa pozerá napríklad na plánovaný prístav LNG v Nemecku, či v Taliansku, v ktorom sa SPP usiluje získať prenájom voľných kapacít.

Ďalším by mohol byť napríklad plánovaný plávajúci LNG terminál v Poľsku. Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová sa v júni vyjadrila, že krajina zdvojnásobí kapacitu plávajúceho terminálu, ktorý chce postaviť na mori blízko prístavu Gdansk, aj pre vysoký záujem Česka a Slovenska o nákup kapacít. „V Gdansku sa aktuálne počíta s jedným plávajúcim LNG terminálom, zriadenie ďalšieho bude závisieť aj od objednávok zo Slovenska a z Českej republiky. Tam sa dajú očakávať medzivládne rokovania,” potvrdil Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

prístav štetín poľsko doprava Čítajte viac Lode, silá aj kontajnery. Slovensko má v poľskom morskom prístave vlastné nábrežie

Slovensko okrem toho na rok zazmluvnilo kapacitu aj v novej južnej prepravnej trase potrubím, z južného Talianska. Plyn pre Slovensko odtiaľto začne tiecť od 1. októbra. V tomto čase totiž do „čižmy” začne pritekať plyn z Alžírska.

Dôvod, prečo sa zmluvy podpisujú aktuálne len na krátke obdobie, odôvodnil šéf plynárov stratégiou. „S Nórmi máme opciu to predĺžiť, ale to už bude o ďalšom rokovaní. Nechceme sa príliš zaväzovať v čase. Toto je obdobie, keď sa mení celá energetická mapa Európy. Infraštruktúra sa rozširuje. Nový LNG terminál objednali Taliani, ale aj Fíni, Gréci, Poliaci. Všade sa stavajú nové terminály,” vysvetlil pre Pravdu v rozhovore Prokypčák.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #SPP #LNG