Problémy Slovnaftu môžu byť aj Matovičove problémy. Koalícia sa kvôli tomu opäť rozhádala

Osemnásť mesiacov a dosť. Žiadne tri roky. Bratislavská rafinéria Slovnaft musí urýchlene hľadať náhradu za ruskú ropu. Šiesty balík sankcií Európskej únie uvalených na Rusko totiž zahŕňa embargo na vývoz produktov z ruskej ropy. A od nej je stopercentne závislá práve slovenská rafinéria spadajúca pod maďarský petrochemický gigant MOL.

05.06.2022 19:54
Slovnaft rafinéria Foto:
Slovnaft rafinéria
debata (88)

Rafinéria sa teraz pýta, či má zmysel prevádzkovať fabriku, keď po ôsmich mesiacoch, teda od februára 2023, budú môcť vyvážať svoje produkty iba do Česka a zásobovať slovenský trh. Produkcia pre Slovensko a Česko tvorí zhruba 60 percent celkovej produkcie Slovnaftu.

Po ďalších desiatich mesiacoch, teda od decembra 2023, sa výnimka skončí aj pre Česko. Ak sa následne obmedzí vývoz na všetky trhy okrem Slovenska, kde Slovnaft umiestňuje zhruba 40 percent produkcie, spracovateľské kapacity rafinérie v Bratislave sa môžu dostať pod technologické minimum. Pre fabriku tak ide o extrémne krátky čas na hľadanie náhradného riešenia.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac 5 správ z ekonomiky: Ako klient zostal v nemom úžase bez domu a 15. výročie Ficovej legendárnej vety

V dôsledku toho Slovnaft negarantuje bezpečnosť dodávok benzínu a nafty či iných produktov ani na Slovensku. „Obmedzením ponuky produktov v regióne a znížením kapacity Slovnaftu Slovensko a slovenský trh nebude možné zásobovať,“ tvrdí hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Bratislavská rafinéria Slovnaft

Jednou z hlavných činností Slovnaftu je spracovanie ruskej ropy.

Fotogaléria
Objekty v areáli Slovnaftu sú vzdialené od seba...
Petrochemický závod Slovnaft sa nachádza na...
+8Na tomto mieste končí ropovod Družba, ktorá...

Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.cz, tvrdí, že Slovnaft musí urýchlene investovať do technológií na spracovanie iného typu ropy. „Vzhľadom na náročnosť prestavby je nutné začať čo najskôr,“ tvrdí.

M. Senkovic Čítajte viac Riaditeľ Slovnaftu Senkovič: Výnimka pre Slovensko? Je to ešte horší návrh ako ten predchádzajúci

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida tvrdí, že buď Slovnaft významne zníži svoju produkciu, čo nemusí byť technologicky a ekonomicky zvládnuteľné, alebo prejde na spracovanie inej ropy, so všetkými úskaliami, čo tento zrýchlený proces môže priniesť. „Dôsledkom pravdepodobne bude ďalší tlak na rast ceny pohonných hmôt,“ hovorí odborník. V nedeľu sa ceny najpredávanejšieho benzínu dotkli hranice 1,9 eura za liter.

Zvládne prechod na inú ropu?

Ani lacná ruská ropa nemusí nahradiť Slovnaftu vypadnuté príjmy z exportu do iných krajín. Štát síce môže rafinérii prikázať, aby vyrábala pre slovenský trh, lenže to bude možno so stratou a príliš veľkými technickými problémami, keďže vypínať a zapínať rafinériu sa nedá len tak.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Analytik Hirman: Slovnaft môže spracovávať aj inú ropu, i keď za cenu zníženia efektívnosti výroby

Slovnaft teda musí urýchlene hľadať inú ropu ako ruskú. Ak dôjde k výpadkom palív, vláda bude musieť takisto urýchlene za ne hľadať náhrady. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ubezpečujú, že ropy bude dosť. No ak by došlo k výpadkom ropy, zatiaľ nie je známe, odkiaľ ju na Slovensko dovezieme.

Eduard Heger Čítajte viac Na Gyimesiho reaguje aj Heger: Bez ropy nezostaneme, najprv sa mal rozprávať so Sulíkom, potom s médiami

Kritickejší je energetický analytik Karel Hirman. Tvrdí, že šéf MOL-u Zsolt Hernádi v rozhovore zhruba pred mesiacom povedal, že Slovnaft môže prepracovať aj iné ropné zmesi okrem typu Urals, čo tečie v Družbe. „Aj keď to bude znamenať zníženie efektívnosti výroby o 30¤% – ale nič nehovoril o ochromení výroby alebo ohrození prevádzky pod technické minimum,“ upozorňuje Hirman.

slovnaft Čítajte viac Slovnaft hlási problémy: Budú chýbať palivá, nepovedali nám, že výnimka bude 8 mesiacov, nie tri roky

Pokračuje, že susedia Slovenska sa vzdávajú ruskej ropy rýchlejšie, ich rafinérie už investovali a investujú nemalé zdroje do úprav na prijímanie iných zmesi ropy, a preto logicky nechcú, aby na ich trh prúdili ropné produkty vyrobené z ruskej ropy. Ako povedal Hernádi, Slovnaft už teraz môže používať aj inú ropu. A, mimochodom, už po dokončení modernizácie a rozšírení Adrie Slovnaft v rokoch 2015 – 2016 vyhlásil, že ide skúšať iné zmesi ropy a diverzifikovať nákup ropy.

Podľa neho ak Slovnaft nebude schopný exportovať viac svojich produktov, bude ich viac pre slovenský trh, čo môže paradoxne znížiť ceny benzínu a nafty.

Skoncovanie s lacnou ruskou ropou bude problém aj pre štátny rozpočet. A dvojnásobne pre parlamentom schválený rodinný balíček ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ten totiž chcel od Slovnaftu vďaka špeciálnej dani vyberať až 300 miliónov eur ročne. Aj keď analytici už odhadli, že vybrať sa môže iba desatina, teda zhruba 30 miliónov, kvôli sankciám to môže byť ešte menej alebo nakoniec vôbec nič. Zdroje na financovanie svojich rodinných politík bude musieť hľadať inde. Matovič by rád vybral vyššie dane za hazard či alkohol, no to mu blokuje koaličná SaS.

Koalícia sa chce pýtať Sulíka, čo vyrokoval

Medzitým sa pre dosahy pre Slovnaft opäť začali spory v koalícii. Všetko odštartoval ešte v piatok poslanec OĽaNO Gyorgy Gyimesi. Zvolal tlačovku, na ktorej vyzval Sulíka, aby odstúpil. A to preto, lebo nedokázal v Bruseli vybojovať pre Slovensko dostatočnú výnimku na embargo na ruskú ropu. „Toto je maslo na hlave Sulíka,“ povedal poslanec na tlačovej konferencii. „Sulík je lenivý diletant, ktorý na ministerstve nemá čo robiť,“ pokračoval Gyimesi.

Richard Sulík Čítajte viac Nižšia DPH alebo nižšia spotrebná daň. Ako by klesla cena benzínu a nafty? Koalícia stále rokuje

Sulík po schválení sankcií priznal, že pôvodný návrh, teda trojročnú výnimku, nebolo možné presadiť. Vraj ide o najpriechodnejší návrh, aký Slovensko mohlo mať. Následne Gyimesiho odkázal, aby sa sťažoval u premiéra Hegera, keďže on rokoval s európskymi lídrami. Heger vzápätí odkázal Gyimesiho na Sulíka, aby sa najskôr porozprával s ním a potom mu niečo odkazoval cez médiá.

Do sporu sa následne vložili aj iní koaliční partneri – Sme rodina a Za ľudí. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa bude pýtať premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) i ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) na výsledky rokovaní o výnimkách pri dodávkach ruskej ropy. Nepovažuje ich za dobré, zdá sa mu, že Maďarsko si vyrokovalo lepšie podmienky, uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Predseda mimoparlamentného Hlasu a expremiér Peter Pellegrini hovorí zase o zlyhaní premiéra.

Svoju kritiku zopakoval aj v nedeľu. „Heger zabúda riadiť svoju vlastnú krajinu. Nenaštudoval si a nepripravil si veci na rokovanie,“ vyhlásil Pellegrini v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Krajniak poznamenal, že rokovania boli v kompetencii ministra hospodárstva. „K nepríjemnostiam európskej politiky patrí aj to, že občas predstaviteľ malého štátu musí povedať nie,“ uviedol Krajniak v súvislosti s rokovaniami v Bruseli. Nie je si istý, či otázka dodávok ruskej ropy nebola tá, pri ktorej sa Slovensko malo postaviť silnejším krajinám podobne ako Maďarsko. Sulíkovi nevyčíta, že by nevyrokoval žiadnu výnimku, pretože aspoň nejakú máme.

Strana Za ľudí zase nevylúčila, že voči Sulíkovi môžu v koalícii vyvodzovať zodpovednosť. A to v prípade, ak krajine šéf rezortu hospodárstva nedokáže zabezpečiť dostatok ropy a plynu.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft