Ukrajina zastaví tranzit plynu do Európy cez kľúčový bod

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU uviedol, že tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, bude od stredy 11. mája zastavený. Dôvodom sú aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

10.05.2022 20:44 , aktualizované: 21:38
Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (411)

GTSOU na svojej internetovej stránke informoval, že od stredy 11. mája 7.00 h miestneho času už nebude zabezpečovať tranzit ruského plynu cez stanicu Sochranovka. Firma dodala, že už skôr upozorňovala Rusko, že aktivity okupačných síl v Luhanskom regióne môžu narušiť transport približne tretiny plynu smerujúceho cez územie Ukrajiny do Európy. „Spoločnosť opakovane informovala (ruský plynárenský koncern) Gazprom o hrozbách, ktoré pre tranzit plynu predstavujú aktivity okupačných síl a vyzvala na ukončenie zásahov do činnosti zariadení. Tieto výzvy však neboli vypočuté,“ dodala ukrajinská firma.

pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Čítajte viac Slovnaft reaguje na zastropovanie cien benzínu: je to ako pekárovi prikázať predávať rožky za 10 centov

Presunutie dodávok

Podľa GTSOU by sa objem plynu určený pre Sochranovku (stanica zabezpečuje takmer tretinu z celkového tranzitu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy) mohol dočasne presmerovať do stanice Sudža, čo by zabezpečilo naplnenie európskych kontraktov. Cez Sudžu, ktorá je pod kontrolou Ukrajincov, prechádza väčšina z objemu plynu transportovaného z Ruska do Európy cez Ukrajinu.

Gazprom však podľa Reuters uviedol, že „technologicky nie je možné“ presunúť celý objem plynu na stanicu Sudža, ako navrhol GTSOU. V utorok cez Sochranovku smerovalo do Európy zhruba 27 % ruského plynu a zvyšok cez stanicu Sudža.

Boris Kollár Čítajte viac Rozčúlený Kollár sa vyhráža Ukrajincom: Drzosť, nech nám len skúsia vypnúť plyn

Tretina dodávok

Ukrajinský prevádzkovateľ prepravy plynu tvrdí, že odstaví približne tretinu zemného plynu z Ruska prepravovaného ďalej do Európy. Spôsobili to pokračujúce boje na viacerých miestach východnej Ukrajiny, predovšetkým v Luhanskej oblasti ovládanej Ruskom.

Prevádzkovateľ prepravy plynu uviedol, že týmto rozhodnutím zastaví približne 32,6 milióna metrov kubických plynu denne, pričom vzniknutú situáciu odôvodnil „vyššou mocou“.

„Zatiaľ nie je jasné, kto to rozhodnutie urobil – či správca systému, alebo vláda v Kyjeve. Faktom zostáva, že ukrajinská vláda dlhodobo vyzývala štáty EÚ, aby odstúpili od dodávok zemného plynu a neplatili Moskve peniaze na vedenie útočnej vojny,“ dodal spravodajca ČT na Ukrajine Andreas Papadopulos s tým, že Kyjev sa k situácii zatiaľ nevyjadril.

411 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina