Putin podpísal dekrét. Od piatka sa musí za ruský plyn platiť v rubľoch

Ak sa platby nezrealizujú, kontrakty sa zastavia.

31.03.2022 15:59 , aktualizované: 16:48
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (621)

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že podpísal dekrét, podľa ktorého budú musieť zahraniční odberatelia od 1. apríla platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. V prípade, že sa platby nezrealizujú, kontrakty budú zastavené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Ak budú chcieť nakúpiť ruský plyn, budú si musieť otvoriť v ruských bankách účty v rubľoch. Z týchto účtov sa od zajtra budú realizovať platby za dodávky plynu,“ uviedol Putin v televíznom prejave. „Ak sa platby nezrealizujú, budeme to považovať za neuhradenie záväzkov, čo so sebou ponesie následky. Nám nikto nič nedodá zadarmo a my tiež nemienime robiť charitu. To znamená, že súčasné kontrakty budú zastavené,“ dodal.

Dekrét, ktorý Putin vo štvrtok podpísal a zverejnila ho tlačová agentúra Ria Novosti, hovorí, že vybrané banky pre každého kupujúceho otvoria dva účty. Jeden účet bude v zahraničnej mene a druhý v rubľoch. Kupujúci zaplatia v zahraničnej mene a dajú banke oprávnenie, aby túto menu predala za ruble, ktoré sa prevedú na druhý účet. Plyn sa podľa dekrétu formálne zaplatí z rubľového účtu.

putin Čítajte viac Putin má veľký plán a myslí si, že so Západom vybabre. Za plyn chce ruble, o čo mu ide?

Kurz rubľa zareagoval

Putin oznámil plány na platby za dodávky plynu v rubľoch už pred týždňom a táto informácia sa okamžite odrazila na kurze rubľa. Kurz meny, ktorý sa po invázii Ruska na Ukrajinu prepadol na historické minimum, išiel po oznámení ruského prezidenta výrazne nahor.

Západné vlády a firmy však takúto požiadavku odmietli s tým, že ide o porušenie kontraktov, keďže v rámci nich sú platby stanovené v eurách alebo dolároch.

Je to vydieranie

Nemecko a Francúzsko odmietli požiadavku Ruska začať platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. Podľa nich je rozhodnutie Moskvy požadovať platby za surovinu od 1. apríla v rubľoch neakceptovateľným porušením kontraktov, pričom dodali, že tento krok „sa rovná vydieraniu“.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck na tlačovej konferencii po rokovaní s francúzskym ministrom financií Brunom Le Maire uviedol, že nový dekrét, ktorý vo štvrtok podpísal ruský prezident Vladimir Putin, zatiaľ nevidel, Nemecko je však pripravené na všetky možné scenáre. Medzi nimi je aj zastavenie dodávok ruského plynu do Európy.

Habeck povedal, že Rusku sa nepodarí takýmto spôsobom rozdeliť západných spojencov. Ako dodal, „spojenci sa Ruskom nenechajú vydierať“.

Nesúhlas s platbami v rubľoch dal najavo aj Bruno Le Maire. Povedal, že tak Nemecko, ako aj Francúzsko požiadavku Ruska na platby za plyn v ruskej mene odmieta a rovnako je pripravené na zastavenie dodávok. „Nie je vylúčené, že zajtra dôjde k situácii, keď žiadny ruský plyn nepotečie. Je na nás, aby sme sa na to pripravili, a to aj robíme,“ citovala AFP francúzskeho ministra.

621 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine