Putin má veľký plán a myslí si, že so Západom vybabre. Za plyn chce ruble, o čo mu ide?

Kremeľ poveril štátny energetický gigant Gazprom, aby vymyslel, ako by jeho zákazníci mali platiť za plyn v rubľoch.

25.03.2022 16:45
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby európske krajiny za dodávky plynu začali platiť v ruskej mene. Opatrenie sa podľa neho týka krajín, ktoré Rusko nepovažuje za priateľské a ktoré proti Rusku zavádzajú tvrdé ekonomické sankcie.

Putinov režim zápasí od zmrazenia časti devízových rezerv ruskej centrálnej banky s výrazným poklesom rubľa. Práve tento krok by mohol znamenať jeho posilnenie. Európski lídri plány Putina odmietli a varovali, že platby za plyn v rubľoch by znamenali porušenie kontraktu.

Chce posilniť rubeľ

Ekonomický analytik Tatra banky Tibor Lörincz upozorňuje, že Putinov plán má viesť k tomu, aby európski odberatelia museli kupovať ruble, čo má zvýšiť dopyt po rubľoch, čo má následne viesť k posilneniu rubľa. „Je otázne, či je tento krok dostatočný, lebo pokiaľ ruské energetické firmy nemajú dostatok dolárov a eur, aj tak budú musieť ruble za ne zameniť, lebo ich potrebujú na svoje podnikanie,“ tvrdí pre Pravdu.

Ruské energetické firmy potrebujú tiež doláre či eurá na to, aby mohli platiť za služby a tovary, ktoré potrebujú.

Analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda vysvetľuje, že okrem posilnenia ruskej meny na to má Putin aj iné dôvody. Týmto krokom podľa neho ukazuje svoju nadradenosť. „Následne si treba uvedomiť, že každá slovná intervencia môže ovplyvniť cenu energií,“ tvrdí analytik a dodáva, že aj táto udalosť v danom čase prudko zvýšila ceny plynu o viac ako 30 percent.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Zbohom plyn od Putina. Komisia ukázala, ako sa zbaviť závislosti od Kremľa

Väčšina svetových transakcií na komoditnom trhu sa uskutočňuje v dolároch a eurách. Získavanie ruskej meny by pre západné spoločnosti mohlo byť ťažké, pretože obchodovanie s ruskou menou zasiahli sankcie či ruské opatrenia na obmedzenie pohybu kapitálu.

Analytik Timothy Ash zo spoločnosti BlueBay Asset Management uviedol, že ruský prezident sa snaží prinútiť západné krajiny k transakciám s ruskou centrálnou bankou, na ktorú uvalili sankcie. „Iba to skomplikuje transakcie s Ruskom pri dodávkach energií a zrýchli odstrihnutie sa od ruskej energie,“ povedal pre denník The Wall Street Journal.

Európski lídri plány Putina odmietli

Mnohé energetické firmy a niektorí európski lídri pripomenuli, že podpísané dohody hovoria o platbách v eurách a dolároch, nie v rubľoch. Mena, ktorú zákazníci platia, je stanovená v zmluvách, upozornil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Belgický premiér Alexander De Croo v tejto súvislosti tiež upozornil, že ak by sa mala zmeniť mena pre platby za dodávky, musela by sa znova vyjednať aj cena. Denník Pravda zisťoval, či je platba v rubľoch za ruský plyn reálna a či má Slovenský plynárenský priemysel v zmluve možnosť nakupovať plyn aj za inú menu. Jeho hovorca Ondrej Šebesta odkázal, že tieto informácie nebudú komentovať.

Rusko Moskva McDonald's Čítajte viac Žije sa u nás lepšie ako v Rusku? Údaje hovoria jasne v prospech Slovenska

Zatiaľ nie je jasné, ako by mohol vyzerať mechanizmus platieb za ruský plyn v rubľoch. Práve s tým má prísť v najbližších dňoch ruský Gazprom. Aktuálne sa za ruský plyn, ktorého export má hodnotu až vyše 800 milióna eur denne, platí eurami (58 %), dolármi (39 %) a librami (3 %), informuje agentúra Reuters.

Spoločné nákupy a americké tankery

Americké tankery so skvapalneným plynom budeme vídavať v európskych prístavoch častejšie. Spojené štáty oznámili s Európskou úniou nové partnerstvo s cieľom znížiť závislosť starého kontinentu od ruskej energie.

Ako súčasť plánu zvýši Bidenova administratíva tento rok vývoz skvapalneného zemného plynu do Európy o 15 miliárd kubických metrov. V budúcnosti budú tieto dodávky ešte väčšie. Do roku 2030 by mohli dosahovať až 50 miliárd kubických metrov. „Spájame sa, aby sme znížili závislosť Európy od ruskej energie," povedal americký prezident Joe Biden novinárom. Podľa neho by sme nemali finančne dotovať Putinov brutálny útok na Ukrajinu.

Americký skvapalnený plyn by mohla európska dvadsaťsedmička nakupovať spoločne. Európska komisia ešte pred minulotýždňovým samitom lídrov únie predstavila opatrenia, ktoré majú znížiť cenu plynu a uľahčiť prístup k dodávkam z iných krajín, než je Rusko. Okrem spomínaného spoločného nákupy plynu je to aj čo najrýchlejšie naplnenie zásobníkov s plynom.

Myšlienku spoločného nákupu energií podporuje aj slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO). Vysvetlil, že keď bude dvadsaťsedmička jednať spoločne, tak si vie vyrokovať oveľa lepšie podmienky.

Energetický analytik Karel Hirman vysvetľuje, že je to súčasť solidárneho spoločného mechanizmu, aby mali všetci v EÚ zabezpečené proporčne dodávky strategických energetických surovín. „Spoločný nákup určite pomôže vyrokovať lepšie podmienky, ako keby jednotlivé firmy či štáty konali samostatne, zvlášť to platí o Slovensku, ktoré je limitované nielen svojou vnútrozemskou polohou a fatálnym zanedbaním diverzifikácie v minulosti, ale aj neschopnosťou a provinčnosťou svojich vládnych a priemyselných elít pri uvedomení si v akej reálnej situácii sme sa ocitli a ako ju riešiť,“ tvrdí pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine