Galek: Za embargo ruských surovín chceme revanš. Finančný aj materiálny

Slovensko je z 85 % závislé od dovozu ruského plynu a zo 100 % od ruskej ropy. Napriek tomu by sme v rámci EÚ nezablokovali návrh na zákaz dovozu týchto energetických surovín, no v takom prípade očakávame zo strany EÚ zaistenie energetickej bezpečnosti a kompenzácie. Vo štvrtok to povedal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek.

10.03.2022 12:31
Výbor pre hospodárske záležitosti galek Foto: ,
Karol Galek
debata (69)

„Pokiaľ sa Európa rozhodne, že zastaví tok financií za energetické nosiče do Ruska, Slovensko si nebude uplatňovať právo veta. Avšak chceme vedieť, chceme si byť istí, že máme tieto zdroje čím nahradiť, a pokiaľ sa to dotkne niektorých štátov viac ako iných, tak ako budú tieto štáty kompenzované,“ povedal Galek. Štátny tajomník spresnil, že nejde iba o finančnú kompenzáciu, ale aj o zaistenie zdrojov.

nemecko, rusko, nord stream allseas baltické more plynovod Čítajte viac Život bez plynu a ropy z Ruska? Krajniak chce ľuďom znižovať dane

Zákaz dovozu ruskej ropy už oznámil americký prezident Joe Biden a do konca roka by mala USA nasledovať i Veľká Británia. Európska únia v tejto otázke nie je zatiaľ jednotná. Galek pripomenul, že každá sankcia by mala mať výrazne negatívnejší vplyv na toho, na koho je uvalená. V prípade zákazu dovozu ropy či plynu by mala Európa s energetickou bezpečnosťou problémy a Slovensko by patrilo k najpostihnutejším krajinám.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #sankcie #zemný plyn #vojna na Ukrajine