Život bez plynu a ropy z Ruska? Krajniak chce ľuďom znižovať dane

Takmer miliarda eur za deň. Takúto obrovskú sumu peňazí posielajú európske štáty podľa inštitútu Bruegel do Ruska za ropu a plyn. Na začiatku marca iba plyn stál dokopy 660 miliónov eur. Každé jedno euro, ktoré prúdi do ruskej štátnej pokladnice, poháňa vojnovú mašinériu Vladimira Putina.

09.03.2022 17:31
nemecko, rusko, nord stream allseas baltické... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (44)

USA, nasledované Spojeným kráľovstvom, preto ohlásili, že komodity z Ruska budú bojkotovať, aby financovanie agresora zastavili. Európa je opatrnejšia. Napriek tomu je aj na starom kontinente témou číslo jeden vymyslieť, ako žiť bez ruskej ropy a plynu. Európska komisia predstavila plán, ako dodávky nahradiť. Slovenská vláda hovorí už aj o zľavách na energie pre státisíce domácností.

Európa je závislá

Na situáciu reagoval aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý sa vyjadril, že odstrihnutie Slovenska, respektíve celej únie od ruských dodávok energonosičov bude náročnejšie, ako v prípade západných mocností. Bruegel vyčíslil, že závislosť členských štátov od ruských palív je priemerne 50 percent.

Ukrajina, plyn Čítajte viac Návrat k uhliu, stiahnuté kúrenie. Tri scenáre Európy bez ruského paliva

„Náš postoj je, že musíme postupovať v jednotnej zhode s EÚ. Ak EÚ povie koniec, tak pre nás to bude kruté, ale aj pre Rusov. Nastane otázka, kto to dlhšie vydrží. A tam je tá nádej, že by to mohla vydržať dlhšie EÚ,“ povedal v relácii Na telo Plus portálu tvnoviny.sk Sulík.

Následky by ale boli podľa energetikov obrovské. Spotreba únie je taká vysoká, že by nebolo možné ju zo dňa na deň nahradiť iným zdrojom. Odstavenie dovozu ruského plynu by tak podľa riaditeľa Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richarda Kvasňovského zapríčinilo nedostatky plynu v Európe, nutné významné obmedzovania spotreby a nevídanú cenovú úroveň tak zemného plynu ako elektrickej energie, ktorá je, s výnimkou severských krajín a Poľska, určovaná cenou zemného plynu.

„Malo by to za následok nepredvídateľné ekonomické škody siahajúce s najväčšou pravdepodobnosťou ďaleko nad rámec čistých platieb za zemný plyn, ktoré by stratilo Rusko,” upozorňuje Kvasňovský.

So zdražovaním už kalkuluje aj vláda. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v stredu pred rokovaním vlády uviedol, že rokuje s rezortom financií o špeciálnom jednorazovom príspevku na energie pre slabšie zarábajúce rodiny. Krajniak spresnil, že si to predstavuje ako daňové zvýhodnenie, ktoré by si zamestnanci každý mesiac odpisovali z daní a vďaka tomu by sa im zvýšil čistý príjem. Opatrenie má byť dostupné pre niekoľko stotisíc ľudí.

Vývoj ceny zemného plynu na burze. Foto: Kurzy.cz
zemny plyn graf vyvoj cena Vývoj ceny zemného plynu na burze.

„Pre rodiny, ktoré nie sú v hmotnej núdzi, ale sú nízkopríjmové, budeme potrebovať nejaké jednorazové vykrytie ich nákladov spojených s rastom cien energií," povedal. O výške špeciálneho príspevku podľa Krajniaka rezorty práce a sociálnych vecí a financií ešte rokujú.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #zemný plyn #vojna na Ukrajine