Vláda mení daň za istoty. Ľuďom ušetrí miliardu, elektrárne získajú Mochovce

Špeciálna daň z jadra nebude. Namiesto toho sa minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a hospodárstva Richard Sulík (SaS) dohodli so Slovenskými elektrárňami na zmrazení ceny elektriny pre bežných ľudí. V rokoch 2023 a 2024 tak garantujú, že dvom miliónom domácností nestúpne cena elektriny. Ministri uviedli, že jedna domácnosť vďaka tomuto kroku ušetrí 500 eur za dva roky. Dovedna pôjde zhruba o jednu miliardu eur.

16.02.2022 10:42
271975706 273526534890604 2668706726355938953 n Foto:
Premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (372)

V súčasnosti rodina v byte zaplatí za elektrinu maximálne o 32 eur viac ako vlani, za rok celkovo 350 eur. Účet pre rodinný dom s elektrickým vykurovaním a ohrevom vody vyjde o takmer o 146 eur viac a ročne zaplatí dohromady 1 108 eur. A tak by to malo ostať aj nasledujúce dva roky. A to aj napriek očakávanému rastu cien elektriny na svetových trhoch.

VIDEO: Matovič: Rodiny ušetria na cenách elektriny miliardu eur.
Video

Koľko domácnosti naozaj ušetria, sa ukáže až neskôr. „Nevieme to a pochybujeme, že to niekto dnes vie povedať. O úspore sa dá hovoriť až po tom, keď budeme poznať burzové ceny v druhom a treťom kvartáli roka,“ hovorí pre Pravdu špecialista na energetiku Martin Semrič z Magna energia. Od trhových cien sa bude vyvíjať koncová cena pre rodiny. „Vo februári, v situácii, keď na trhu panuje množstvo neistôt, nie je možné tento vývoj predvídať. Úspora tak môže byť vo výške miliardy eur, ale pokojne to môžu byť miliardy dve, tri alebo aj nula,“ reaguje odborník.

V Slovenských elektrárňach, najväčšom výrobcovi elektriny u nás, kontroluje štát 34 percent. Zvyšok si delí spoločnosť EPH ovládaná Patrikom Tkáčom a Danielom Křetínským a talianskou firmou Enel. Memorandum o dohode podpísali ministri na verejnej tlačovej konferencii spolu s predstaviteľmi EPH a Enelu.

Minister financií Igor Matovič
Minister financií Igor Matovič
+9Minister financií Igor Matovič

Na alarmujúci rast cien upozorňuje aj šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris (nom. SaS). Ten na parlamentnom výbore pre hospodárske otázky predstavil odhady cenového rastu v budúcom roku. Ohlásil, že pokiaľ nepríde k razantnej zmene, ľudia sa môžu pripraviť na dvojnásobné ceny oproti dnešku. Dohoda o zmrazovaní ceny na 62 eurách za megawatthodinu prichádza v čase, keď sa elektrina obchoduje po 140 eurách. „Očakávaný cenový vývoj do budúcna je jasný. Trhy naznačujú, že ceny zásadne neklesnú. Komodita by tak išla v budúcom roku o 100 percent hore,“ vyčíslil Juris.

Karol Galek, Andrej Juris Čítajte viac Elektrina za dvojnásobok. Regulátor prepočítal prvé ceny na rok 2023

© Autorské práva vyhradené

372 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #energetika #ceny energií