Elektrina za dvojnásobok. Regulátor prepočítal prvé ceny na rok 2023

Kým tohtoročná vykurovacia sezóna vrcholí a slovenské domácnosti a podniky si pomaly zvykajú na vyššie ceny za energie, prichádza ďalšia zlá správa. Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris (nom. SaS) v utorok na parlamentnom výbore pre hospodárske otázky predstavil odhady cenového rastu v budúcom roku. Ohlásil, že sa ľudia majú pripraviť na dvojnásobné ceny.

15.02.2022 13:39
Karol Galek, Andrej Juris Foto: ,
Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris (vľavo) a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (vpravo).
debata (160)

„Očakávaný cenový vývoj do budúcna je jasný. Trhy naznačujú, že ceny zásadne neklesnú. Budeme preto čeliť tomu, že cenové hladiny budú podobné ako koncom minulého roka, poklesy trhových cien očakávame až koncom rokov 2023, 2024,“ oznámil Juris.

Richard Sulík Čítajte viac Rodiny v bytovkách dostali na výber. Majú 5 dní, aby získali lacnejšie teplo

To sa premietne aj do cien pre zraniteľných odberateľov, teda domácnosti, dôchodcov či malé rodinné firmy. Juris sa vyjadril, že na úrade aktuálne vypracúvajú analýzu, ako by sa dnešné trhové ceny mali premietnuť do tých budúcoročných, regulovaných. Regulátor totiž maximálnu cenu za elektrinu či plyn pre regulovaných odberateľov na celý rok 2023 vypočíta z priemeru prvých šiestich mesiacov tohto roka.

A jeho prvé odhady sú pesimistické. „Ceny siahajú vysoko. Ak sa nič nezmení, regulovaná tarifa pre domácnosti – elektrina – je aktuálne, dnes, 62€ za megawatthodinu. Trhová cena je ale 120€ za megawatthodinu a viac. Komodita by tak išla v budúcom roku o 100 percent hore. Ak sa nič nespraví, tieto trhové ceny sa skôr či neskôr premietnu aj do regulovaných,“ uzavrel Juris.

Domácnosť v byte s bežnou spotrebou, ktorá tento rok platí zálohy 30 eur mesačne, tak od januára môže platiť až 60 eur mesačne. Rodinný dom s elektrickým vykurovaním a ohrevom vody môže zdražovanie nafúknuť platby z aktuálnych 92 až na 185 eur za mesiac.

Regulačný úrad zároveň pripravuje balík legislatívnych zmien pre zraniteľných odberateľov, ktorí majú právo na regulované ceny. „Bytové kotolne, verejné inštitúcie, ambulancie a podobne. Dáždnik regulovaných cien bude rozprestretý aj na týchto odberateľov,“ vyhlásil Juris. Takisto má byť na jeseň predstavená koncepcia na ochranu odberateľov v energetickej chudobe, podľa ktorej štát bude posudzovať domácnosti a ich výdavky na energie a sociálne najslabším odberateľom pomôže.

Vývoj trhovej ceny zemného plynu
vývoj ceny elektriny na burze
+2Domácnostiam, ktoré využívajú elektrinu aj na...

Podobné opatrenie majú napríklad v Česku, kde v januári vláda rozšírila takzvaný príspevok na bývanie. Majú naň nárok vlastníci bytu či trvalo hlásení nájomníci aj podnájomníci, ktorí na úhradu primeraného bývania, teda nájmu a energií, musia mesačne platiť viac ako 30 percent príjmu. Ďalšou možnosťou pre tých, ktorí sa ocitli vo finančnej tiesni kvôli rastúcim cenám energií, je dávka mimoriadnej okamžitej pomoci, keď sa žiada o jednorazový príspevok. Tá má riešiť individuálne prípady, keď ľudia nie sú schopní uhradiť aktuálne životné náklady.

Predseda výboru Peter Kremský (OĽaNO) po utorkovej schôdzi vyhlásil, že riešenia vplyvov vysokých cien energií sa pripravujú a mali by byť predstavené v najbližších dňoch alebo týždňoch.

VIDEO: Kremský: Riešenia negatívnych vplyvov vysokých cien energií sa pripravujú.
Video

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #regulácia #ceny energií