Pellegrini dal Matovičovi ultimátum: Ak nepredstaví balík opatrení, podáme návrh na odvolanie

Ak minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) do budúceho týždňa nepredstaví sumár a balík opatrení, ktorými vláda chce zabrániť zvyšovaniu cien, mimoparlamentná strana Hlas-SD bude iniciovať návrh na jeho odvolanie.

03.02.2022 13:59
Pellegrini Foto:
Predseda Hlasu Peter Pellegrini .
debata (2)

Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii.

plyn, potrubie, odpočet Čítajte viac Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

„Vyzývame Matoviča, aby do konca budúceho týždňa predstavil sumár a balík opatrení, ktorými vláda ide zabrániť extrémnemu zvyšovaniu cien. Ak tak nespraví, je čas, aby sme prišli s návrhom na jeho odvolanie z pozície ministra financií, a začnem iniciovať návrh na vyslovenie nedôvery Matovičovi,“ vyhlásil Pellegrini. Kľúč k zníženiu zdražovania má podľa neho v rukách vládna koalícia, konkrétne Matovič.

VIDEO: Pellegrini dal Matovičovi ultimátum.
Video

„Na dnešnej schôdzi, ktorá, žiaľ, nie je, sme si chceli vypočuť práve od neho, čo mieni v tejto oblasti robiť, akým spôsobom sa chce s týmito vecami vysporiadať,“ pokračoval Pellegrini.

Zníženie DPH

Aby sa stabilizovali ceny potravín, strana navrhuje znížiť DPH z 10 % na 5 % na potraviny so zníženou sadzbou či prehodnotenie „koša“ potravín so zníženou sadzbou. Okrem toho strana navrhuje zaviesť 0 % DPH na predaj poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov z „dvora“.

Čo sa týka energií, Pellegrini navrhuje jednorazovú pomoc 150 eur na domácnosti s nižšími príjmami a úľavu na spotrebnej dani z minerálnych olejov vo výške 20 centov na liter nafty a 95-oktánového benzínu pre celé národné hospodárstvo. Dodal, že si myslí, že slovenský štátny rozpočet je schopný tieto opatrenia okamžite absorbovať a zafinancovať.

Mimoriadna schôdza nebude

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú na mimoriadnej schôdzi rokovať o raste cien energií a potravín či o preložení vojenského cvičenia Saber Strike. Vo štvrtok popoludní plénum neschválilo program mimoriadnej 56. schôdze NR SR, ktorú inicioval opozičný Smer-SD.

Jedným z bodov programu mal byť návrh uznesenia k vážnym sociálnym dôsledkom výrazného rastu cien energií a základných potravín. Druhým zas návrh uznesenia k odloženiu termínu vojenského cvičenia Saber Strike 2022 americkej a slovenskej armády dovtedy, kým sa nepodarí deeskalovať medzinárodné napätie súvisiace so situáciou na Ukrajine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #rast cien #Peter Pellegrini