Pokračovanie článku: Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Priekupníctvo s teplom

Príkladom druhého problému je Andrea, ktorá vlastní byt v centre Bratislavy. „Sme malý dom, kde je osem bytov. Teplo nám dodáva najdrahšia firma, ktorá je podľa správkyne subdodávateľom tepla z Bratislavskej teplárenskej pre celé Staré Mesto. Pre náš dom by sme chceli nájsť výhodnejšie riešenie. Dnes kupujeme teplo o 20 percent drahšie a keď máte platiť 1 000 eur za byt ročne, je to skutočne dosť. Domov ako máme my, sú stovky,“ opisuje situáciu, ktorú sa snažia v budove riešiť už niekoľko rokov.

Podľa údajov ÚRSO ide o celoslovenský problém. Vyše 50 teplárenských spoločností z celkového počtu 350 nestihlo nakúpiť plyn na zimu za výhodnejšie ceny. „Z tohto dôvodu bola dodávka tepla na rok 2022 pre odberateľov v desiatkach lokalít vážne ohrozená. Ak by teplárenské spoločnosti ukončili činnosť z dôvodu nedostatku financií na nákup plynu, v dotknutých lokalitách by hrozili výpadky dodávok tepla uprostred aktuálnej vykurovacej sezóny,“ vysvetlil predseda ÚRSO Juris. Z tohto dôvodu povolil teplárňam vyššie ceny.

Gazprom, plyn, mráz Čítajte viac Mínus 20-stupňové mrazy a plynová kríza. Ako je Slovensko po 13 rokoch pripravené?

Prípad čitateľky Andrey ukazuje na to, že dom doplatil na svojho subdodávateľa. „V opisovanom príklade ide o klasický prípad medzičlánku, niekde nazývaného aj priekupníctvo s teplom. Je to drsné pomenovanie, ale vlastníci to inak ani pomenovať nedokážu a nemôžu,“ tvrdí Perdík.

Infraštruktúra je totiž nastavená nasledovne. Staré Mesto je zásobované zo zdroja Bratislavskej teplárne a paroplynového cyklu. Aby sa vyrobené teplo z centrálneho zdroja dostalo na konkrétne miesto spotreby v požadovaných parametroch, sú potrebné rozvody tepla a odovzdávacie výmenníkové stanice, z ktorých je teplá voda následne sekundárnymi rozvodmi dopravovaná do miesta spotreby, teda v tomto prípade do bytovky. Túto sekundárnu „cestu“ môže mať na starosti subdodávateľ, čiže súkromná firma. A tá si za to účtuje poplatky. Konať podľa Perdíka môže jedine predseda spoločenstva alebo správca domu, ktorý by mal nevýhodnú zmluvu vypovedať a dojednať podmienky u iného dodávateľa.

Analytik Ján Pišta z poradenskej spoločnosti JPX pripomína, že v podobných prípadoch možno požiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví o opätovné preverenie cenového dôkazu, na základe ktorého dodávateľ stanovil ceny tepla. Teda, či vyššie ceny, ktoré subdodávateľ bytovému domu účtuje, sú podložené oprávnenými vyššími nákladmi. To aj podľa informácií denníka Pravda plánujú viacerí správcovia bytových domov urobiť.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #zemný plyn #CZT #dodávky tepla