Mínus 20-stupňové mrazy a plynová kríza. Ako je Slovensko po 13 rokoch pripravené?

Od ukončenia veľkej plynovej krízy uplynulo trinásť rokov. Aby sa situácia z 20. januára nezopakovala, viacero vlád európskych krajín prijalo množstvo opatrení, rozšírili sieť dodacích trás a navýšili kapacity zásob. Ceny komodity na trhoch však dosahujú rekordné výšky, cez potrubia plynu prúdi omnoho menej než vlani a prázdnejšie sú aj zásobníky.

19.01.2022 17:42
Gazprom, plyn, mráz Foto:
Ilustračné foto
debata (108)

V pondelok navyše vyšla informácia, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom si nezarezervovala žiadnu kapacitu na prepravu plynu do Európy cez plynovod Jamal na budúci mesiac. To podľa agentúry Reuters prudký pokles ruského exportu do regiónu v tomto roku ešte viac zvýrazní.

„Na trhu je stále dosť problémov. Gazprom si plní záväzky, nad ich rámec však na trh prichádza len minimum plynu," komentuje Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Ministerstvo hospodárstva aj plynári však ubezpečujú, že situáciu majú pod kontrolou a súčasnú situáciu s dodávkami plynu nevnímajú ako kritickú. „Vychádzame aj z očakávanej predikcie počasia. Február a marec by mali byť výrazne teplejšie ako dlhodobý normál. To by mohlo stačiť pre zásobovanie všetkých odberateľov počas zimnej sezóny," hovorí Kvasňovský.

Plynu je málo, situácia je však stabilná

  • Dnešná situácia sa od krízy z roku 2009 líši najmä príčinami. Vtedy pre náhle zastavenie dodávok z Ruska cez Ukrajinu ďalej do Európy malo veľké problémy prevažne Slovensko a Balkán. Dnes máme nestabilnú situáciu s plynom v celej Európe.
  • Kohútiky sú otvorené, no plynu prúdi málo. Ruský Gazprom tvrdí, že Európe dodáva toľko, koľko si zákazníci objednali. Od jesene však nový plyn na trhoch nepredáva.
  • Aktuálne sú podzemné zásobníky na Slovensku plné na 43 %. To je podľa plynárov aj rezortu hospodárstva dosť v prípade teplého počasia.
  • Analytici očakávajú, že cena plynu porastie aj v roku 2022. Dôvodom je, že vysoko sa držia aj ceny pre dodávky v lete, ktoré sa obchodujú zhruba medzi 60 až 70 eurami za megawatthodinu, čo je zhruba šesťnásobok obvyklých cien v minulosti.

Rozdielne okolnosti, jeden spoločný menovateľ

Čo sa presne v roku 2009 stalo? Začiatkom roka k nám zo severu zavial studený front s prílivom chladného vzduchu a teploty na Slovensku klesli na –10 až – 20 stupňov Celzia. Bolo to práve v čase, keď konflikt Ruska a Ukrajiny vrcholil tým, že Gazprom prerušil dodávky zemného plynu cez Ukrajinu do Európy a na starom kontinente vypukla plynová kríza. V Českej republike, Rakúsku a ďalších európskych krajinách, ako aj na Slovensku, bol vyhlásený núdzový stav. Automobilky odstavovali výrobu a štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pohotovostne vyjednával mimoriadne dodávky zo Západu, aby domácnosti neprišli o kúrenie.

Napokon však prišli dobré správy. Tranzit ruského plynu európskym spotrebiteľom cez ukrajinské územie sa totiž 20. januára po vyše dvojtýždňovej odstávke obnovil. Vo večerných hodinách sa tak obnovili dodávky pre spotrebiteľov a zásobovanie zemným plynom sa normalizovalo.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Expert na energetiku Hirman: Gazprom neplní zásobníky plynu, pokles dodávok je bezprecedentný

Dnešná situácia na trhu s plynom sa od krízy z roku 2009 líši najmä príčinami. Vtedy kvôli náhlemu zastaveniu dodávok z Ruska cez Ukrajinu ďalej do Európy malo veľké problémy prevažne Slovensko a Balkán. „Dnes máme nestabilnú situáciu s plynom v celej Európe a aj zásobníky máme veľmi málo naplnené. Podobné je len to, že vtedy aj dnes čelíme redukcii dodávok plynu z Ruska,” vysvetľuje expert na energetiku, analytik Karel Hirman.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #plynová kríza