Pokračovanie článku: Mínus 20-stupňové mrazy a plynová kríza. Ako je Slovensko po 13 rokoch pripravené?

Zásoby len na teplú zimu

„Slovensko po plynovej kríze v roku 2009 prijalo množstvo opatrení, aby sa situácia neopakovala. Prepravné trasy plynu sú diverzifikované, naša prepravná sieť je prepojená s prepravnými sieťami susedných štátov tak, že je možné dovážať zemný plyn na Slovensko aj z iných smerov,” dopĺňa pre Pravdu Katarína Matejková, hovorkyňa rezortu hospodárstva.

Sulíkovo ministerstvo začiatkom tohto roka takisto informovalo, že Slovensko má zemného plynu v zásobníkoch dostatok. Rezort však zároveň pripustil, že druhý decembrový stress test, ktorý mal ukázať, aké rezervy plynu máme, nedopadol tak dobre, ako prvý stress test zo začiatku jesene minulého roka.

„Parametre testov závisia od dodávok plynu zo zásobníkov a menia sa v závislosti od vonkajšej teploty, výšky dodávok a celkovej spotreby plynu v krajine. Ministerstvo hospodárstva monitoruje situáciu týkajúcu sa zemného plynu na Slovensku, ale aj v rámci Európy, aby sme sa vždy vedeli rozhodovať na základe aktuálnych informácií," povedala Matejková.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

SPP ako najväčší dodávateľ zemného plynu na Slovensku, informoval, že aktuálne sú podzemné zásobníky na Slovensku plné na 43 percent. „Kapacita, ktorú máme pre potreby dodávok plynu našim koncovým zákazníkom, je na porovnateľnej úrovni. Tento objem uskladneného plynu je vzhľadom na aktuálne obdobie, teda polovicu januára, adekvátny a SPP plní všetky zmluvné dodávky,“ vyhlásil riaditeľ divízie obchodu plynárov Miroslav Mital v rozhovore pre portál vEnergetike.sk.

Mital však pripustil, že evidujú menšie množstvo plynu v európskych zásobníkoch ako po minulé roky. Môže za to podľa neho minuloročná zima, ktorá bola neštandardne dlhá a chladná. „V apríli a máji plyn, ktorý sa už spravidla v tomto období do zásobníkov vtláča, putoval priamo do zvýšenej spotreby koncových zákazníkov. Vtláčanie do zásobníkov sa tak prakticky začalo o dva mesiace neskôr,“ dodal.

Druhá polovica zimy môže byť preto podľa Hirmana na plynárenskom trhu veľmi zložitá. „Ak by sa v nasledujúcich týždňoch výraznejšie a dlhodobejšie ochladilo na väčšine územia únie, tak by nám vzhľadom na malé zásoby a stále kriticky nízke dodávky potrubného plynu z Ruska hrozilo, že plynárenské sústavy nebudú schopné pokryť prudko zvýšený denný dopyt počas mrazivejších dní a bola by nutná regulácia dodávok pre priemysel a podnikateľský sektor," povedal analytik.

Chronológia plynovej krízy 2009
22. december 2008 Gazprom vyzýva Ukrajinu, aby zaplatila dlh za jeho dodávky zemného plynu.
1. január 2009 Ukrajina znížila objem prepravovaného ruského plynu cez svoje územie o 21 miliónov m³ za 24 hodín. Gazprom to označil za krádež. Následne Rusko obvinilo Ukrajinu, že odčerpáva zemný plyn určený pre zvyšok Európy.
3. január 2009 Prvé štáty (Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko) zaznamenali pokles dodávok zemného plynu.
6. január 2009 Dodávky zemného plynu z Ruska boli v skorých ranných hodinách prerušené. Do Bulharska, Macedónska, Grécka a Turecka neprúdil žiadny ruský plyn a Rumunsko dostávalo o 75 % zemného plynu menej.
  V oblasti dodávok zemného plynu na Slovensko nastal krízový stav. Dodávky o 3.00 h ráno klesli o 70 %. Spoločnosť SPP – distribúcia, a.s. vyhlásila o 14.00 h stav núdze v plynárenstve.
7. január 2009 Dodávky zemného plynu z Ruska boli po prvýkrát úplne zastavené. Spoločnosť SPP vyhlásila pre priemyselných odberateľov zemného plynu obmedzujúci odberový stupeň číslo 8. SPP začal Slovensko zásobovať z podzemných zásobníkov.
  Sústredené diplomatické a politické úsilie vlády SR a Európskej komisie vyvíjalo tlak na obnovenie dodávok a vyriešenie situácie.
8. január 2009 Predseda predstavenstva Gazprom Alexej Miller informoval SPP o situácii s dodávkami zemného plynu a požiadal spoločnosť o nominovanie svojich expertov do monitorovacej skupiny EK. SPP obratom vysiela svojich dvoch expertov do dispečingovej centrály v Kyjeve.
  Pre znížené dodávky plynu dočasne zastavili výrobu automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia a Kia Motors Slovakia.
9. január 2009 SPP zabezpečil náhradné dodávky od svojich akcionárov E.ON Ruhrgas a GDF Suez.
17. január 2009 SPP zabezpečil dodávky aj od RWE Transgas, aby bolo možné spustiť reverzný chod a uvoľniť obmedzenia pre priemysel.
18. január 2009 Česká spoločnosť RWE Trangas začala dodávať zemný plyn na Slovensko. Prvýkrát na jeho prepravu spustil Eustream reverzný režim v smere zo západu na východ.
19. január 2009 Od polnoci uvoľňuje SPP obmedzenia pre priemysel.
20. január 2009 Vo večerných hodinách je obnovený tranzit pre spotrebiteľov v Českej republike, Rakúsku a ďalších európskych krajinách. Zásobovanie zemným plynom na Slovensku sa normalizuje.
23. január 2009 Od 14.00 h končí stav núdze v plynárenstve pre celé územie Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #plynová kríza